Тракийските находки от трезора на исторически музей Искра, които участваха в изложбата в Лувъра, се връщат в този момент в музея в Казанлък, при засилени мерки за сигурност. Внимателно превозвани в камион на БНБ, в бронирани сандъци и охранявани от жандармерия, в момента се разтоварват експонатите, сред които: маската на Севт III, златния венец, наколенките и други. Общо 94 са експонатите, с които казанлъшкият исторически музей се представи в изложбата "Епопея на тракиските царе - археологическите открития на България", в Лувъра от средата на април до края на юни. ZaKazanlak.bg напомня, че находките, бяха открити при археологически разкопки в могилата Голямата косматка, през 2004г от д-р Георги Китов.

Бронзовата глава на тракийския владетел Севт III, златният венец и съкровището, открито от д-р Георги Китов в могилата „Голямата Косматка“ през 2004 г., станаха акцент в изложбата във френската столица. Веднага след нейното приключване бронзовата глава замина за музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис.
Ювелирно изработеният златен венец от дъбови клонки на Севт III, златният киликс, пиксидата във форма на мида, сребърно ойнохое с надпис, позлатения шлем, наколенници, апликации за щит, бронзови монети, фрагменти от стенопис, открит в тракийската гробница край Мъглиж през 1965 г., са част от уникалните експонати на ИМ „Искра“- Казанлък, които бяха представени в „Лувъра“ от 15 април до 20 юли.

Заради участието си в световната изложба, показваща тракийската култура, в най- големия европейски музей, казанлъшките експонати отсъстваха от трезора 4 месеца и половина.

Районът край музея е добре охраняван, но не е отцепвано движението на автомобили и граждани.
В разтоварването на експонатите, лично се включи и директора на исторически музей Момчил Маринов.

В продължение на 3 месеца французите и гостите на Париж от цял свят, над 4 млн. души, имаха възможността да видят едни от най-бляскавите съкровища на страната ни. Тук бяха изложени уникални артефакти, открити в Долината на розите и тракийските царе в Казанлък, Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското съкровища.