Светът е Казанлък

На 2 юни 2019 година светът дойде в Казанлък. За да бъде гост на един невероятен празник – Празникът на българската маслодайна роза, който вече 116 години тържествува по тези необикновени земи, населявани от древни траки и пропити от чудни аромати.


"116-ият Празник на розата в Казанлъке възхвала и поклон пред всички розопроизводители и розопреработватели, които създават течното злато на света – каза в своето приветствие кметът на община Казанлък Галина Стоянова. – Скъпи казанлъчани, прекланям се пред вашето трудолюбие и гостоприемство. Дръжте здраво корена си в тази Долина. Скъпи гости, добре дошли в града на розите и преживейте най-красивите мигове тук.”

„Тук се е събрала красотата на света. Тук има хиляди хора и хиляди сърца – обърна се към всички гости и домакини на празника и председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева. – Маслодайната роза е изминала дълъг път, за да дойде точно на това място, в тази прекрасна Долина”.

И светът дойде в Казанлък не само заради хилядите гости от всички континенти, но и заради цялата красота, пъстрота и жизнерадост, с които бе наситен кулминационният 2 юни. Празничното шествие, поведено от Царица Роза '2019 Вероника Кънева и нейните подгласнички Стела Владева и Християна Митева, се превърна в едно тържество на усмивките, на фантазията, на настроението и, разбира се, на розата, чийто цвят и аромат насити пространството.

Съвременна Мадона от града на розите


Дефилираха малките принцеси на розата, кукери, мажоретните състави в града, ученици от училищата в общината, спортни клубове, танцьорите от Международния фолклорен фестивал, студенти от Техническия колеж в Казанлък, от Институт „Конфуций” във Велико Търново, куклените театри на Стара Загора и Сливен, общински театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък, мажоретки от Стара Загора и Русе, стилизирани рози, движещи се на кокили, читалищни състави, родолюбци от движение „Традиция” - Казанлък, танцовите ансамбли в града на розата, балетни състави, духови оркестри, театрални школи и още много, много формации, които допринесоха за пъстротата и многообразието на празничното шествие, което напълно защити името си Карнавално. Специално за празника дуетът сестри Динев изпълниха песен, посветена на Казанлък, а звънките им гласове огласиха центъра на финала на тържеството.„Ще се видим отново през 2020 година”, пожела 51-вата Царица Роза Вероника Кънева. Защото светът е Казанлък, когато градът празнува царицата на цветята.

Сред официалните гости бяха още заместник-председателят на 44 НС Емил Христов, Почетният гражданин на Казанлък Старозагорският митрополит Киприан, заместник-министърът на земеделието и храните Чавдар Маринов, заместник-министърът на туризма Елена Георгиева, народният представител Борис Кърчев, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на побратимените градове и много други гости, дошли специално за празника в Казанлък.

Снимки от 116-ия Празник на розата в Казанлък можете да видите тук: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/kazanlk-praznuva-244