Сериозен ръст на имотите в Казанлък

Сериозен е ръста в цените на недвижимите имоти в Казанлък, показва проверка в местните агенции. Освен с ръст на жилищата, пазарът на недвижимости през последните месец-два се характеризира и с дефицит на предлагане и засилено търсене. Обясненията за това на брокерите са няколко: на първо място ситуацията с КТБ, която накара вложителите с освободен паричен ресурс вместо в банки, да влагат спестяванията си в недвижими имоти, които в последствие да отдават под наем. Така едно вложение от 34 хиляди лева средно, колкото в момента е цената на един двустаен апартамент панел в Казанлък, може да носи месечен доход от 200-250 лева, ако се отдава под наем. Друга причина за засиленото търсене е практически липсващата безработица в района и огромният брой работещи в града от други населени места, които търсят жилище в Казанлък.
Друга причина за имотното търсене са и ниските лихви по ипотечните кредити, както и липсващата на практика доходност на спестяванията в банките. Така вместо да трупат пари под юргани и на влог, хората предпочитат да ги вложат в имот, който да им носи последваща трайна доходност.


Десетина са агенциите за недвижими имоти в Казанлък, които оперират дневно реално с 4-5 имота, въпреки че от публикациите в интернет пространството излиза, че предлаганите имоти са 10 пъти повече. Негласно е правилото, че всички агенции продават реално едни и същи имоти и работят като кооператив.
В моменат на практика гарсониери не се предлагат, въпреки търсенето, а двустайните жилища държат цени минимум от 29 хиляди лева до 34-36 хиляди лева, а може по-високи, в зависимост от това какво е строителството: ново, старо,панел или тухла. Тристайните са с поне с 6 до 10 хиляди лева отгоре, като също зависи от състоянието и квартала, където се намира имота.
Къщи в Казанлък могат да са намерят на цени от 60-70 хиляди лева, с уговорката, че това са къщи за основен ремонт. Добра къща в района на града тръгва от 80 хиляди и няма таван. В бюлетините могат да се намерят предложения от 230-300 хиляди лева, като средната цена се върти около 120-150 хиляди лева за къща в града.С уговорката, че също са наложителни ремонти, но далеч по-приемливи. Засилено е и търсенето на квартири, но заради ръста в цените на анемите, клиентите дълго гледат и до последно се надяват да намерят нещо по-надолу като цена и сделките тук стават по-бавно. Средните наеми на жилища в Казанлък са между 200-250 лева, за обзаведено или частично обзавадено жилище. Под тази цена имотът е с много компромиси от страна на наемателя.


Тенденцията за ръст на имотите в Казанлък, се отразява и на цените на имотите в селата, с малки изключения. С повече търсене обаче, клиентът може да поподне на изгодна оферта като тази: сглобяема къща, с размерите на два апартамента, на един етаж, с двор от 800 кв. метра в Черганово, за сумата от 35 хиляди лева.
Според брокери на незвижими имоти в Казанлък, тенденцията за ръст на имотния пазар в града ще се запази, без да се наемат с прогноза за колко време.
В сравнение със същия период на миналата година, цените на едни и същи имотив града, са нараснали средно с 5-6 хиляди лева.
Търси се всичко, предлагането обаче е ограничено, обобщават ситуацията с продажбите на недвижимости в Казанлъшко местни брокери на имоти.
Валидна е и тенденцията за търсенена земеделска земя.