Земеделският министър д-р Иван Иванов чете в. „Трибуна Арсенал”. Към него се присъедини и социалният министър Георги Гьоков

С 5 милиона лева ще бъдат подпомогнати тази година розопроизводителите, обяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на Празника на розата в Казанлък. Той присъства на тържественото карнавално шествие, което започна с официални слова точно в 12.00 часа на 5 юни. Приветствие към всички присъстващи поднесе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която в резюме проследи историческия път на розата, приноса на казанлъшките розотърговски фамилии за утвърждаване на българското розово масло по света, както и заслугата на днешните розопроизводители и розопреработватели.

По-рано на 5 юни, в третия кулминационен ден на 119-ия Празник на розата, министър Иванов се срещна с представители на розопроизводители от региона по инициатива на сдружението „Прима Роза”, които стопанисват 6000 дка маслодайни рози в долината. По време на срещата бяха поставени основните проблеми, които се открояват и в тазгодишната розова кампания – липсата н работна ръка, ниската изкупна цена на розовия цвят и големите затруднения при сключването на еднодневните трудови договори. От сдружението инициатор на срещата бе поставен и въпросът за ролята и мястото на Института по розата и етеричномаслените култури, единственият у нас и на Балканите по рода си научен институт по маслодайната роза. Министър Иванов обеща, че в най-скоро време ще инициира среща със ръководството на Селскостопанската академия, към която е институтът, и със самия институт за изясняване на ситуацията. Той покани розопроизводителите на специална среща в Министерството на земеделието за предложения, които според него, касаят основно промени в Закона за маслодайната роза и в Закона за браншовите организации. Министър Иванов е готов да изслуша всякакви други предложения от страна на розопроизводителите и обеща диалогът с тях да продължи след края на розовата кампания, тъй като в момента тя е в разгара си и те са много ангажирани. По данни на Министерството на земеделието около 45 000 дка са розовите насаждения в България при 2800 регистрирани земеделски производители. Между 14 и 15 000 тона розов цвят са били добивите миналата година. В срещата се включи и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който говори за социалното осигуряване при наемането на сезонна работна ръка.

Любопитна новина излезе от тази среща – земеделският министър Иван Иванов получи от организатора на срещата Венелин Великов вестник „Трибуна Арсенал”, в който се разказва за розотърговеца Кънчо Шипков, а в друга статия се проследява пътят на маслодайната роза по нашите земи и огромното значение на българското розово масло.