Президентът: Погазването на закона се превърна в норма


Президентът на България и върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната Румен Радев няма да подпише Указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР и назначаването му за вътрешен министър, при положение, че няма съгласуваност, която законът изисква.
Това заяви президентът по време на провеждащия се край Казанлък първи национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от резерва.
По думите му, „погазването на Закона се е превърнало у нас в норма и диагноза на нашата демокрация“. Радев подчерта, че има ясно разписана законова процедура и че тя не е спазена и призова законът да се спазва на най- високото ниво, „ако искаме да се спазва и по надолу“.
Президентът се подразни на журналистическите настоявания за евентуалния срок, в който ще се подпише Указа за освобождаването на настоящия главен секретар, като определи настойчивите питания като „малко странно“ след случая с арестуваните журналисти в Перник и прославаат ни заради този случа в чуждия печат и удобното мълчание за това на журналистическата гилдия.


Президентът определи като „категорично неотговорящи на истината“ и „обилните обяснения“, по думите му от последните дни на Министерския съвет по отношение на това кой да води българската делегация в САЩ за срещата на високо равнище на ООН.
Радев каза, че „проблемът не е дали ще ходи президентът или премиерът в ООН, а дали се спазва закона, духа на Конституцята и как се вземат решеинята“.
По думите му Министрество на външните работи първо нотифицирало премиерът като водач на българската делегация в ООН, без абсолютно уведомяване и коордиинаране с Президентството. Всички впоследствие срещи иписма били постфактум, каза Радев и подчерта, че от писмата много ясно личала липсата на съгласуваност.
Вчерашният апел на запасните офицери за провеждането на референдум за наборната военна служба, българският държавен глава каза, че ще коментира обстойно след като се запознае с разчетите и механизмите по които да става това и ги очаква от Министерство на отбраната.
„При всички случаи това е въпрос на един по широк дебат, уточни държавният глава.


В словото си пред стотиците участници на първия национален събор на Съюза на офицерите и сержаните от резерва, посветен на 110 годишнина от създаваното на Съюза, българският президент призова за единение на цялото общество. „Крайно време е миналото да не ни отнема от обществената енергия“, допълни той.
Румен Радев благодари на запасното воинство за себеотверженото пазене на националните ценности, остяването на родолюбивия дух на българския офицер и българина и пазенето на народната и воинска памет „във времена на упадък на ценности и загуба на посока“.


Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също присъства на събора, се извини на българското офицерство за претърпяното унижение назад в годините от различните политически посоки.
„Досега нито един български политик не се е извинил на мъжете и жените, служили в Българската армия за престъпленията и глупостите, направени с нея и превърнали я в подлога“, каза Каракачанов.
Вицепремиерът каза, че докато той е министър на отбраната, няма да позволи да се нареже нито една българска бойна единици в БА.


Националният събор на Съюза на офицерите и сержантите от резерва събра стотици представители на структурите в цялата страна, както и техни гости от сродни организации от Румъния и Гърция.


Пред участниците председателят на Съюза ген. Златан Стойков в словото си намекна за предстоящо обединение на всички военно-патриотични организации в страната.
Съборът бе уважен от кмета на Казанлък Галина Стоянова, домакин на проявата, висши офицериот резерва и действащия генералитет, народни представители, кметове на съседни общини. На събора бе и главният секретар на МВР в оставка Младен Маринов.

По време на събора с юбилейни медали "100 години Първа световна война" бяха наградени активни членове ан Съюза на запасните. Сред тях са и двама представители на казанлъшката структура: майорите от запаса Стефко Михайлов и Евгени Пейчев.


Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова връчи Почетната значка на Общината на казанлъшката структура на СОСЗР. Отличието се пръсъжда за изграждане на родолюбви ценности и вярност към традициите и Родината.