От 31 май, до 2 юни е кулминацията на 121-то издание на Празника на розата в Казанлък. Тази година генерален спонсор на Празника е „Арсенал” АД, най-крупното предприятие в сектор „Машиностроене”, основен фактор в икономическото и обществено развитие на Града на розите, и на общината.
На 31 май, от 10,30 часа започва церемонията по издигането на знамето на Казанлък и традиционния тържествен водосвет. От 12 часа започва Тържествената сесия на Общинския съвет, която ще се проведе в сградата на ИМ „Искра”, където ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък” юристът Стефан Саранеделчев. Неговата номинация бе направена от групата на „Алтернативата на гражданите”. В Почетната книга на града ще бъдат официално вписани имената на спортните и обществени деятели Ради Милев (също номинация на Алтернативата) и Христо Ангелов.
Същият ден, Казанлък и неговата гара ще бъдат домакини на второто събитие от инициативата „Концерти на гарата“.
В 12:10 ч. на гара Казанлък ще пристигне първият за деня атракционен влак, теглен с парен локомотив. Той тръгва от гара Филипово (Пловдив) в 9:35 ч. Има спиране и престой и на гара Карлово в 10:37 ч.
Той ще замине на обратно в 15:30 ч. с началото на Концерта на гарата, когато пред публиката излезат групите X-R@Y, „Уикеда“, както и състави и мажоретките от казанлъшкото училище „Антим I”. Концертът ще продължи до 19 ч. По този повод гарата е декорирана с „Рози от Казанлък - картина на популярната художничката д-р Петя Илиева.
По време на концерта – около 16:50 ще пристигне специалният атракционен влак с вагоните от т.нар. „Корона експрес“ на Цар Борис III, наречен тематично „По пътя на роза Дамасцена“.
След концерта от, 20:30 ч., настъпва най-чаканият момент за жителите и гостите - коронацията на Царица Роза на площад „Севтополис“. След церемонията на централния площад е концерта на братя Аргирови.
На 1 юни отново има множество прояви, като традиционните ритуали – розобер и розоварене, мероприятия за най-малките, от 19 часа в Дома на културата „Арсенал” е детското шоу „Принцеси на розата”. В последните празнични дни ще се проведе и XIII издание Rose wine expo, и ще се определи новия носител на „Златен киликс”за най-добър производител на вино розе.
С почит към Ботев, на 2 юни събитията зопочват с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета-революционер, отдавайки помчит пред неговото дело и героизъм. От 12 часа започва Празничното дефиле на празника, воденото от Царица Роза` 2024 –Неделина Неделчева и нейните подгласнички.
От 20 часа започва тържествена заря-проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, а празниците завършват с концерт на Веселин Маринов.

Пълна информация за програмата: https://www.kazanlak.bg/page-12782.html