До финализирането на сделката, клиентите на Алфа банк ще бъдат обслужвани от клоновете на Пощенска.
Това се съобщава в официално съобщение от тази вечер на БНБ, разпространено от интернет изданието на "24 часа".
В официалното съобщението на БНБ се казва също, че подкрепят банковата консолидация.
Сделката е в пълно съответствие с плана за реструктуриране на Алфа банк, одобрен от Европейската комисия през 2014, и нейния ангажимент да се фокусира върху дейността на основните си пазари, като в същото време се вписва отлично в стратегията на Пощенска банка да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи от повече от 6,3 милиарда лева.
Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк, на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката, Пощенска банка ще има над 200 клона в цялата страна, а клиентите на финансовата институция ще бъдат обслужвани от близо 3000 квалифицирани професионалисти.
До приключването на сделката, клиентите на Алфа банк ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента; а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.
Пълното завършване на транзакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия.

БНБ подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни, се казва в официалното съобщение на БНБ.