На 5 март, в навечерието на патронния си празник, Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък отбеляза половинвековен юбилей. Едно от най-авторитетните училища в Старозагорска област и в България чества своя рожден ден скромно, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Теодор. Директорът Красимир Дамянов приветства колегите си с думите: “Всеки един от нас – от помощния персонал до всеки учител и ръководството на гимназията, сме направили всичко за добруването на нашите ученици. Успехите на училището са важни, но по-важен е трудът, който полагат и учители, и ученици. Успехите на нашите възпитаници са постигнати с честен труд, с постоянство и достойнство“. Той благодари на Община Казанлък, РУО-Стара Загора, на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД за партньорството и подкрепата.

Поздравителен адрес от името на генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев поднесе Добрин Драгнев, главен счетоводител на дружеството и председател на Училищното настоятелство на Математическата гимназия. В него инж. Ибушев отправя своите поздрави към целия екип на гимназията и всички негови възпитаници по случай юбилея и им пожелава успехи, които да продължават да прославят Казанлък и България по всички краища на света.

„Винаги съм изпълнен с вълнение, когато пристъпвам прага на това училище, защото съм негов възпитаник. Аз зная колко всеотдайни са били моите учители и учителите днес, за да постигнат техните възпитаници успехи на световно ниво – каза Христо Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал - 2000“ АД. – Високото качество на образование, което дава Математическата гимназия, означава и високо качество на специалистите в града. И вие като училище, и ние като предприятие сме сред първите в световен мащаб“. Христо Ибушев връчи на директора на гимназията паметен плакет с посвещение: „С признателност в развитието на българското образование и наука и утвърждаването им в световен мащаб“.
Инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация“ в „Арсенал“ АД, възпитаник на гимназията и дългогодишен председател на Училищното настоятелство, подари на Красимир Дамянов картина, изобразяваща един от символите на Казанлък – Лъвовата чешма. Дамянов е член на коалиция „Алтернативата на гражданите“. Добрин Драгнев и Владимир Чучумишев са общински съветници от същата коалиция.

А посвещението, свързано с 50-ия юбилей на училището, гласи : „Гимназия, превърнала се в един от съвременните символи на Казанлък с високото ниво на образование и извоювани световни успехи“.

Поздравления към колектива на ППМГ „Никола Обрешков“ поднесоха още Лилия Цонкова, заместник-кмет на община Казанлък, и Татяна Димитрова, началник на РУО – Стара Загора.

Първият випуск на Математическата гичназия е приет през 1971-ва, като заповедта за сформирането на гимназията е от 17 октомври 1970 година. До този момент е имало само математически паралелки. Първите две математически гимназии в България са създадени в Казанлък и Пловдив. За да се случи това точно в града на розите, огромна заслуга има учителят по математика и първи директор на гимназията Кольо Горчев и целият новосформиран екип. Любопитен факт е, че с Диплома Номер 1 от Математическата гимназия в Казанлък е Асен Йорданов Младенов, който доскоро бе инженер-конструктор в КАПП на "Арсенал" АД.
В ППМГ „Никола Обрешков“ в момента се обучават 671 ученици, 47 души е педагогическият състав. Средно на един учител се падат около 14 ученици, което е много голямо натоварване за преподавателите, но те се справят изключително успешно. През всичките години от основаването на гимназията до днес нейни възпитаници завоюват медали и престижни отличия на национални и международни състезания и олимпиади по математика, физика, биология, химия, информатика, български език и литература, география, история, английски език. По статистика от зрелостните изпити училището е в първата десятка на математическите гимназии в страната.