По 1400 лева ще получат 5 бездетни двойки от община Казанлък за ин витро процедури. Сумите им се изплащат на база наредба на Общинския съвет за подпомагане на бездетни семейства, желаещи дете. С тези пари двойките ще могат да покрият част от изследванията, направени от тях, в опитите им да се сдобият с бебе.
Всички кандидатстващи за помощ по тази наредба тази година, получават пари, съобщи за zakazanlak.bg д-р Гергина Димитрова, председател на постоянната комисия по здравеопазване в Общинския съвет на Казанлък.
ОБщият размер на заделените пари от общинския бюджет за тази цел през настоящата година е 7 хиляди лева.
Специална наредба регламентира реда и начина на подпомагане на семействата с проблеми в зачеването.
Кой да получи пари за процедури, решава общинска комисия от лекари, експерти и общински служители, които вземат решение единствено на база документи и предоставени изследвания. Желаещите да получат помощ по наредбата са анонимни, фигурират в документите само с номера. Не знаем кой стои зад тях, анононимността е гарантирана, допълни д-р Димитрова.
Наредбата действа вече втора година и интересът към нея е голям. През миналата година 20 семейства са искали помощ по нея. Парите се превеждат по сметка, след представяне на документи за направени ин витро изследвания.
С решение на специалната комисия, разпределяща средствата, остатъкът от 1000 лева по тази сметка ще се предостави на бездетно семейство, кандидатствало по програмата през миналата година. Семейството не е успяло да получи общинска помощ тогава, поради изчерпване на бюджета за тази цел.
С всяка изминала година се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми, категоричен е акушер-гинекологът д-р Пламен Пенев, който е специалист по стерилитет и експерт към общинската комисия.
На практика всяка 7-ма двойка има такъв проблем, като причините за него са комплексни.
Ежегодно расте иборят на бебета, които се раждат след ин витро зачеване. Пада и възрастовата граница на жените, прибягващи до такава процедура.
Между 2000 и 5000 хиляди лева излиза една ин- витро процедура, в зависимост от всеки отделен случай и клиниката, където се прави.