Паниката изкупи маските. Нови доставки- незнайно кога


Повече от седмица няма медицински маски за еднократна употреба в аптечната мрежа в страната, и в частност в Казанлък. Няма и в складовете, а от началото на този месец няма и доставки, обясни за zakazanlak.bg фармацевти.


Причината да няма внос е спряната работа на заводите – производители в Китай заради карантината, наложена в страната заради новия коронавирус- COVID-19, тъй като основната част от този вид санитария идва именно оттам.
За сметка на това в аптечната мрежа все още могат да бъдат намерени медицински марли – от по 1 метър или опаковки от по 5 метра, българско производство, които при очертаващ се по- дълготраен дефицит и нужда, могат да свършат същата превантивна работа.


Тревожните новини за бързото разпространение на китайския коронавирус в Италия, принуди предприемчиви граждани да търсят заместители на аптечните медицински маски в магазините за бои и строителни материали, където се продават маски за прахово боядисване. В един от двата големи строителни хипермаркети в Казанлък днес по обед всички количества бяха изчерпани. Нови доставки не се очертават в близките седмици.


В другия, все още могат да се намерят количества.

Паниката от разпространението на вируса и у нас, вече създава определени дискомфорти. Все повече завърнали се от чужбина лица или деца, биват принуждавани да си останат в къщи за времето на инкубационния период на заболяването.

Случаи на откази да бъдат приети в училища има и в Казанлък, на деца, завърнали се от почивки в Тайланд и околните острови.