Стабилно е състоянието на трите жени, пострадали вчера при локално запалване по време на работа в цех 130 на завод 3 в „Арсенал“. Няма пряка опасност за живота им.
Това съобщи рано тази сутрин на брифинг в болница „Пирогов“ в столицата проф. Николай Габровски
Оттам уточняват, че благодарение на бързите мерки и бързото транспортиране на пострадалите, са направени важни манипулации, с оглед на тяхното бързо възстановяване.

Като „сериозни“ определиха медиците травмите на една от трите жени и уточниха, че процесът на лечение ще е продължителен. Лекарите не се наемат с прогноза колко време ще продължи възстановяването на пострадалите работнички, нито след колко време те биха се върнали на работа.
Прави се всичко нужно, категорични са лекарите.

Трите жени пострадаха вчера малко след 13 часа по време на работа, след локално запалване на 16 грама барут.
Пострадалите работнички на 33, 34 и 44 години са с различни изгаряния по лицето, главата и ръцете.
След оказване на първа медицинска помощ в Спешния център в Казанлък, със специализиран транспорт на „Арсенал“, трите жени бяха настанени в Клиника по изгаряния в болница „Пирогов“.

За инцидента е образувано досъдебно производство, под наблюдение на Районната прокуратура в Казанлък. Производството е за причиняване на телесно увреждане поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, представляващо риск с висока опасност.
Досъдебното производство трябва да приключи до два месеца.
Днес продължават огледите на мястото на локалното запалване, проверка ще извършват и от Инспекцията по труда.
Назначена е взривотехническа експертиза.

Пред BTV изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев коментира, че за инцидента има няколко версии, както и че е спокоен, защото от ръководството на фирмата са взели всички мерки за безопасна работа и вероятно, както и при предишни инциденти, ще се окаже човешка грешка.