Управителят на лечебното заведение д-р Кети Маналова призова за съпричастност и подкрепа от страна на медици, бизнес, фирми доставчици

„Към момента са разкрити пет отделения в болницата. На практика, те са преструктурирани и основната им дейност е закрита. Определени са с моя заповед за лечение на пациенти с COVID-19”, каза тази сутрин пред NOVA телевизия д-р Кети Маналова-Владкова, управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ЕООД – Казанлък. Това е най-голямата общинска болница в България, която обслужва жители от пет общини – Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево.

Преструктурирането на болничните отделения се налага заради големия брой болни, които се хоспитализират в лечебното заведение.

По думите на д-р Маналова разликата между вълната на коронавируса в момента и предходната като протичане на заболяването и като брой пациенти е съществена. „Разликата е предимно по отношение на това, че сега боледуват млади хора, в трудоспособна възраст – обясни управителят на общинската болница в излъчения от Казанлък репортаж. - Заболяването протича по семеен тип. Пристигат цели фамилии - тежко болни с индикации за хоспитализация. Много бързо се задълбочава заболяването и бързо се развива дихателна и полиорганна недостатъчност.” Тя допълни, че съгласно заповедта на здравния министър, от днес, 4 ноември, се спират плановите операции и прием в болницата.

Финансовото състояние на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" не е добро – този проблем съществува от много години, но се е задълбочил с пандемията от коронавирус, обясни още д-р Кети Манолова. Тя благодари на всички дарители, които са се отзовали през предходната COVID-вълна и са дарили средства на болницата, за да подпомогнат нейната дейност. Предвид утежнената ситуация и влошеното финансово състояние на лечебното заведение, тя се обърна с апел към всички, които могат да бъдат полезни със средства и доброволчество.

„Обръщам се и към всички медици, работещи в извънболничната помощ, които могат да помогнат нашите екипи с дежурства. Обръщам се и към фирмите, които ни подкрепиха, да бъдат отново съпричастни към проблемите на лечебното заведение, както и към фирмите доставчици на консумативи и медикаменти ”, призова тя. Д-р Маналова обяви, че от днес се открива дарителска кампания за набиране на средства в помощ на болницата.

През 2020 година в помощ на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" ЕООД в борбата с коронавируса се отзоваха дарители от бизнеса, обществени организации, частни лица. Коалиция "Алтернативата на гражданите" с основател и ръководител инж. Николай Ибушев дари 20 000 лева още в началото на кампанията за подкрепа на общинската болница в Казанлък.