Не е взето и окончателно решение за по-ранна първа имунизация на новородените

Здравните власти в България обмисклят обявяване на национална епидемия от коклюш, съобщава НОВА, предвид зачестилите случаи на заразяване с болестта.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира в националните медии, че към края на седмицата може да се обсъжда обявяването на епидемия от коклюш, ако заболяването се развива със същите темпове. Той обясни, че има регистрирани случаи в повече от половината области у нас. Според него, „може би ваканцията с великденските празници малко ще намали темпа на разпространение. Мерките са насочени най-вече в детската възраст и то в най-ранната детска възраст“.

В 17 области има регистрирани случаи на заболяването, като най-голям брой е в столицата. На извънредна среща при служебния премиер се обсъдиха и мерките, които се вземат. Сред тях - по-ранна имунизация за бебетата, възможност за безплатно тестване и готовност за преминаване на дистанционно обучение за отделни класове.

Относно намаляването на възрастта за ваксинация на новородени с две седмици той коментира, че това е практика не само у нас. „Това е практика, използвана и в други страни, тъй като виждаме, че рискови са точно в тази възраст доимунизационната - в първите два месеца. Искаме доколкото е възможно да свалим тази граница. Максимално възможното е точно това с две седмици. То няма да затрудни изпълнението на имунизацията. Това вероятно ще е временно“, каза още Кунчев. И посъветва да се ограничат контактите на новородените до 40-ия ден, както някога се е правило. Кунчев добави, че по-възрастните не са толкова застрашени.

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че коклюшът никога не е напускал страната ни. Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България.

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца. При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).