Навръх Деня на родилната помощ – 21 януари, общинските съветници от групата „Алтернативата на гражданите” в ОбС-Казанлък, представлявана от нейния председател инж. Владимир Чучумишев, от д-р Петя Папазова и юриста Иван Иванов, поднесоха на екипа на АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, своя жест на внимание и почит към работата на лекарите, акушерките, медицинските сестри, санитарите, административния персонал, по случай празника. Инж. Чучумишев подари огромен букет на управителя на болницата д-р Кети Маналова-Владкова, а на всеки от дежурните в отделението той поднесе цветя и красива кошница за почерпка на целия колектив. Отделно от това инж. Чучумишев връчи поздравителен адрес от името на общинските съветници от „Алтернативата на гражданите” и от основателя и ръководителя на Коалицията инж. Николай Ибушев.

По случай празника, „Алтернативата на гражданите” направи дарение в размер на 5000 лева за родилното отделение на казанлъшката общинска болница. Дарението е първото за тази година от Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък” и е едно от първите след учредяването на Фондацията. Тя бе създадена за развиване на обществено полезна дейност в различни сфери като образование, здравеопазване, култура, в помощ на нуждаещи се граждани, подкрепа за талантливи млади хора, патриотични, родолюбиви, спортни и други инициативи. За пореден мандат в местния парламент на Казанлък общинските съветници от Коалиция „Алтернативата на гражданите” работят напълно безвъзмездно, като даряват своите възнаграждения за каузи в полза на цялото общество. На последните местни избори в община Казанлък бе обявена идеята за учредяване на Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък”. Това вече е факт и фондацията изпълнява мисията си.

Д-р Кети Маналова – Владкова, благодари за жеста на „Алтернативата на гражданите” и лично на инж. Николай Ибушев като ръководител на непартийната формация. Тя подчерта, че все повече казанлъчани предпочитат децата им да се раждат в общинската болница в града, че екипът е съставен от професионалисти и най-важното – от отдадени на работата си хора, чийто живот, на практика, преминава в болницата. АГ-отделението има седем лекари – това са д-р Ивана Нихтянова, завеждащ-отделението, дългогодишните акушер-гинеколози д-р Тодор Гаргов и д-р Нино Нейков, д-р Станимира Башева, която е майка на 3 деца и е прекратила майчинството си по-рано, за да се върне на работа, д-р Златка Иванова, която има 25 години стаж по специалността, и специализантите д-р Вилдан Сиракова и д-р Елена Гарсау. Старша акушерка е Гергана Петкова, която има пет години професионален опит, а от няколко месеца е в това отделение. Тя е и операционна акушерка. Общо 7 са акушерките в отделението и 5 са медицинските сестри. Тук, както и в останалите болнични отделения, винаги е осигурено 24-часово дежурство от екип от специалисти, отделно от това се поддържа непрекъснато връзка с детско отделение, с отделението за реанимация и анестезиология, кръвна банка, хирургия и т.н.

„Общинската болница в Казанлък е една жива болница. В нея работят всеотдайни хора и много добри специалисти. Стремим се непрекъснато да обновяваме базата и медицинската апаратура, работим по много проекти за модернизиране на техниката в отделенията – каза д-р Маналова. - Болницата има акредитация като база за специализанти и изграждането на млади специалисти по 8 специалности, една от които е „Акушерство и гинекология”. Само за последните пет години с нови 3D-ехографи са оборудвани детското отделение, отделението по гастроентерология и кардиологичното отделение. Предстои нов ехограф да бъде закупен и за родилното отделение. И в допълнение – в нашата болница не се иска доплащане от пациентите. Най-важното за нас е да се грижим за здравето на хората, които избират нашето лечебно заведение, и да създаваме условия, с които да привличаме нови кадри”.

През 2023 година в родилното отделение на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" - Казанлък, са се появили на бял свят 363 деца, от които 184 момчета и 179 момичета. От началото на 2024 година са проплакали 17 бебета. А, според дежурния екип, досега не е имало Бабинден без да се роди дете, така че и днешният празник може да донесе поредната хубава изненада.