„Успяхме да заградим пожара, дежурни екипи от Противопожарната служба и от Държавно горско стопанство в Казанлък ще го пазят”, обяви на 19 август сутринта комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Стара Загора. 6800 декара площ е обхванал целият пожар, уточни той. От тях 1200 декара са горски фонд. По думите на комисар Колев, особено критична вчера следобед е била ситуацията със североизточната част на пожара, където огнеборците са успели да изградят защита от 1 километър, така че пламъците да бъдат спрени към близките села Долно и Горно Изворово. В следобедните часове огънят е прехвърлил и пътя, в посока към с. Черганово, но не е имало опасност за селото.

Няма пострадали хора. Според Стоян Колев, към момента не са установени и пострадали или изгорели постройки. Били са спасени 15-17 вили, един пчелин, противоградната площадка, сметището. За да се предотврати разпространението на огъня, пожарникарите са правили допълнителни пътища в гората и се е налагало да преминават с високопроходими машини през местности, където движението е изключително затруднено. Трудността при гасенето на пожара край Казанлък идва от пресечения терен и силния вятър.

Военните са изиграла роля при локализирането на пожара на 18 август следобед, каза още директорът на РД на ПБЗН, като днес те имат готовност да се включат незабавно при необходимост с 40 до 400 военнослужещи, с 4 противопожарни машини и хеликоптери. Комисар Стоян Колев обаче се надява пожарът да бъде угасен до обяд, но предвид очаквания силен вятър и високи температури е възможно в следобедните часове някъде да се възобнови. Той подчерта, че в борбата с огъня е била направено добра организация и призова граждани и институции да бъдат особено внимателни в сезона на високите летни температури, защото пожарите възникват бързо при такива условия и трудно се овладяват.