Казанлъчанин конструира видеокамерите на НАСА за полета до Луната
Четиринадесет камери, конструирани от казанлъчанина д-р инж. Петко Динев и изработени от българи, са монтирани на мегаракетата на НАСА за полета й до Луната

Казанлъчанинът д-р инж. Петко Динев е конструкторът на камерите за видеонаблюдение, които са монтирани на ракетата Space Launch System и космическия кораб Orion, с който НАСА трябваше да осъществи първия си пуск от програмата „Артемис 1” за изследване на Луната. Въпреки че изстрелването от стартовия комплекс 39B в космическия център "Кенеди" във Флорида, бе отложено в последния момент, ракетата Space Launch System и космическият кораб Orion остават в безопасна и стабилна конфигурация, съобщават от НАСА.

Но най-важното за България в този грандиозен космически проект е сериозната българска връзка и тя е благодарение на един невероятен учен - инж. Петко Динев, роден в Казанлък през 1960 г., завършил Математическата гимназия в града, възпитаник на златния учител по физика Теодосий Теодосиев. Инж. Динев е главен конструктор на видеокамерата, която е одобрена от НАСА в конкуренция с други разработки. Освен на конструкцията, българинът е автор на кода и на схемите на космическия оптичен уред. Камерата е конструирана да издържа при огромна температурна разлика от минус 40 до плюс 85 градуса, при силни вибрации в открития Космос и ускорение 100 пъти по-голямо от земното. Камерата е преминала изпитания в продължение на 6 месеца. 14 броя от този високотехнологичен уред са монтирани по тялото на новата мегаракета на НАСА - 98-метровата Ес Ел Ес (SLS, Спейс лонч систъм). Камерите са от линията Bobcat, създадени във фирмата на казанлъчанина Петко Динев. Те са сглобени в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, от българи. Платките също са изработени от българи. Всички те са тествани в България, насищането на компоненти върху тях, подготовката и изработването на корпуса им са реализирани също у нас, в заводите на компанията в София и Пловдив. Наши сънародници, работещи в Щатите, са направили трасировката на платките. "Можем с гордост да кажем, че изделията са дело на български ум и ръце", заяви в ефир инж. Петко Динев.

Оптичните уреди ще контролират правилната работа на двигателите, излизането на горивото, отделянето на степените и освобождаването на новата спускаема капсула "Орион", по време на първия полет на ракетата от мисията "Артемис 1".

Петко Динев е от първия випуск на учителя Теодосий Теодосиев в Математическата гимназия в Казанлък. За него той казва: "Тео ме научи да вярвам в себе си и да се боря до победа". Още като ученик в гимназията Петко Динев е носител на престижни награди от международни олимпиади по физика. Завършил е „Физика” през 1985 и до 1991 е работил като асистент в Катедрата по физика в Техническия университет в София. След промените със съпругата си заминава за САЩ, където през 1996 г. прави докторат в областта на дигитална обработка на изображения в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането си в САЩ започнал работа в НАСА, пет години по-късно преминава в сферата на телекомуникациите. В момента е основател, президент и главен изпълнителен директор на Imperx Inc., Boca Raton, Florida, USA. Компанията на инж. Динев произвежда богата палитра от продукти – високотехнологични камери, видеокарти, цифроващи информацията в компютър, както и системи за автоматичен контрол на производството.