Кабинетът обяви нови икономически мерки заради кризата с коронавируса


Нови икономически мерки за подпомагане на граждани и фирми обяви на брифинг правителството на България.

Сред тях са:

безлихвени кредити в размер на до 1 500 лева за лица без трудови договори. 50 милиона лева ще е помощта на най- бедните и уязвими социални групи, за пенсионерите, които ще се разпределят по метода на коледните добавки. 4,5 млрд. лева ще е сумата, която ще се задели за подпомагане на бизнеса и заетостта. В тази сума са и половин милиард лева за гаранции на бизнеса през Българската банка за развитие.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството отделя и половин милион лева за увеличените разходи заради кризата за МЗ, МО и МВР.

Други 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40% - работодателите. Става дума за заети в 7 сектора на икономиката, основно от услугите, туризма и спорта.Борисов апелира да се запазят работните места.

На брифинга стана ясно, че плащането на данъци се отлага до 30 юни. Според премиера, така в хазната ще постъпят по-малко с 600 млн. лв. по-малко в хазната.

Министър- председателят заяви, че в страната има 360 болници, за които се плаща всеки месец.

" И някой доктор да каже, че капацитетът на някоя болница е изчерпан, е несериозно", каза Борисов.

"Ако някоя болница се чувства претоварена, с 10-20 пациента... Като почнем в края на месеца да плащаме заплатите с по 1000 лева. отгоре, да не стане, че са малко. Трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем", категоричен бе той.

Според Борисов, "ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца".