Ружди Ружди
се превърна в герой в света на спорта, след като спечели трета световна титла на първенството по лека атлетика за спортисти с увреждания в Дубай. Състезателят от казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова” с треньор Радостин Тодоров завоюва златния медал в тласкането на гюле с резултат от 12.25 метра, постигнат в петия му опит. Той изпревари с 3 см поляка Лех Стоутман и с 10 см Небойша Дурич от Сърбия.

„Много съм щастлив от успеха на Ружди – сподели рано тази сутрин за zakazanlak.bg Радостин Тодоров. – Ружди имаше сериозни здравословни проблеми преди състезанието и не беше ясно дали ще може да участва на първенството в Дубай. Състезанието беше много трудно – участваха двама от най-силните състезатели – от Полша и Сърбия. В петия си опит Ружди победи. Щастлив съм, че успя и завоюва световната титла за трети път.”

Ружди Ружди е роден на 14 април 1991 в град Глоджево. На 17-годишна възраст катастрофира тежко, в резултат на което има счупен гръбначен прешлен и се парализа. По време на рехабилитацията си в Павел баня Ружди се запознава с Даниела Тодорова и нейния брат и треньор Радостин Тодоров, които го откриват за спорта. Тренира за казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова”, а неизменно до него е треньорът му Радостин Тодоров. За Радостин днешният Архангеловден носи двойна радост - има златен медалист в отбора си и празнува имен ден.

Ружди Ружди е един от най-успешните атлети на България. Носител е три световни титли – от Доха през 2015 г., Лондон – 2017 г. и сега в Дубай. Ружди е и четирикратен европейски шампион, а най-голямото му постижение е олимпийската титла в параолимпийските игри в Рио през 2016 г.

Той е световен рекордьор в тласкането на гюле с резултат 12.47 метра, постигнат на световното първенство в Лондон. Постижението му до момента не е надминато.

Ружди Ружди е Почетен гражданин на Глоджево, избиран е за Спортист на годината на България за хора с увреждания. Той е Спортист на годината и на Казанлък за 2018-а при състезатели с увреждания.