Четири предложения за Почетни граждани на Казанлък


Четири са номинациите за Почетен гражданин на Казанлък, за 2019 година, съобщи председателят на Общинския съвет Николай Златанов.
Званието „Почетен гражданин“ е най- високото морално отличие за гражадините на общината, което се присъжда след решение на Общинския съвет в града.
Номинациите са на Инициативни комитети, като две от тях са внасят лично от кмета на Общината Галина Стоянова.


Номинираните са: дългогодишната солистка на Музикалния театър в Казанлък Мария Стоянова, която навърши кръгла годишнина, бившият кмет на Казанлък два мандата Стефан Дамянов, директорът на Художествената галерия в Стара Загора и виден казанлъчанин Марин Добрев, и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян.


Предложенията на Инициативните комитети и на кмета ще се обсъждат в 11-те Постоянни комисии на Общинския съвет и това, което събере най- много гласове, ще бъде внесено за обсъждане и гласувано на тържествената сесия на Общинския съвет.
По традиция тя се свиква в Деня на Казанлък, койтое първият от поредицата три кулминационни дни от Празника на розата. Тази година тържествената сесия, на която ще се връчи отличието е на 31 май.
Званието „Почетен гражданин“ няма финансово, а само морално изражение. То е признание за заслуги към града, гражданството, Родината.Миналата година Казанлък имаше двама Почетни граждани - професорът по физика Теньо Попминчев и директорът на ДК „Арсенал“ и носител на високо японско държавно отличие „Орден на изгряващото слънце- Сребърни лъчи“ хореографът Христо Стоянов.