Бронзовият лъв готов за честванията на Шипченската епопея

Напълно обновен, бронзовият лъв на Паметника на Свободата ще посрещне 141-ата годишнина от боевете на легендарния връх. Реставрацията и консервацията на лъвската скулптура завършиха и внушителната фигура е готова за предстоящите чествания на Шипченската епопея, съобщи директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. В близките дни ще бъде свалено строителното скеле, което беше издигнато на Паметника на Свободата за извършване на ремонтните дейност. Предвижда се това да стане на 7 и 8 август. Предстои Комисия, назначена от министъра на културата по Закона за културното наследство, да приеме извършената работа, след което с негова заповед да бъде направено освобождаване на обекта, който е от национално значение. Завършването на дейностите по фигурата стана по-рано от договорения с изпълнителя срок до 1 септември 2019 г., включително.


Сн.: Радослав Първанов Фотография

Заедно с реставрацията ще бъде изготвен пълен паспорт на фигурата, в който ще бъдат описани всички извършени дейности, ще се отбележи тежината на скулптурата, която се оказа, че е 12 тона, заедно със схема на носещата конструкция, тежаща около 3 тона. Всичко това ще бъде придружено с богат снимков материал. Този паспорт ще бъде приложен към досието на Паметника на Свободата, което се съхранява в Националния институт за недвижимо културно наследство.

По думите на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа” д-р Ангелов, такава пълна ревизия на състоянието на лъвската фигура и толкова основна реставрация не е правена поне през последните шест десетилетия. Реставрационно-консервационните дейности, които започнаха на 2 юли 2019 година, са в размер на 111 хиляди лева с ДДС и са набрани изцяло от дарения. Около 65 хиляди лева са от дарителската инициатива на „Билла България”, която стартира през 2016 година. Останалата част е от дарители, включително и от дарителската каса на северния вход на Паметника.

Кулминацията на честванията на Шипченската епопея тази година е на 24 август. На този ден хора от страната и чужбина ще си дадат среща на легендарния връх, за да почетат годишнината от епичните боеве и 85 години от откриването на Паметника на Свободата.

В чест на годишнината от Епопеята, на 13 август в Казанлък НПМ „Шипка-Бузлуджа” ще представи пред родолюбивата казанлъшка общественост книга за генерал Георги Вазов. В книгата е публикувана монография на генерала, написана през 1901 година по случай 25 години от Руско-турската освободителна война. Представянето ще бъде в музей „Чудомир”. На него ще присъства и самата съставителка на документалния том, която ще разкрие интересната история на монографията, създадена от един от героите на България – ген. Георги Вазов, брат на народния поет Иван Вазов.