„Арсенал“ е най-големият дарител за издигане на Роженското знаме
На 13 юли 2023 година българското знаме бе издигнато на 111 метра на Роженските поляни в сърцето на Родопите, на място с надморска височина от 1430 метра. Така националният флаг на България се развя на най-високия пилон в Европейския съюз. Монументът на българското знамее изграден с подкрепата на хиляди българи, на фирми и граждани, чрез Националната дарителска кампания „България заслужава“. Най-големият дарител в кампанията е „Арсенал“ АД – Казанлък.

Инициативата е на Фондация „Наследство в бъдещето". Тя е породена от идеята да се възраждат и опазват българските традиции, бит, обичаи и култура. Изборът на височина на пилона от 111 метра не е случаен – 111 000 квадратни километра е площта на България. Пилон „Рожен“ е посветен на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. На тържеството по издигане на Роженското знаме „Арсенал“ бе представен от г-н Христо Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД, и г-н Билян Тошков, производствен директор на „Арсенал“ АД и изпълнителен директор на „Арсенал – 2000“ АД. От името на дружеството те подариха на Симеон Караколев, автор и двигател на идеята за Пилон „Рожен“, книгата „1001 причини да се гордеем, че сме българи“, в която специално място е отделено на „Арсенал“, който през 2023-та отбелязва 145 години от своето основаване и 99 години от установяването си в Казанлък.

„Фирма „Арсенал“ се включи в дарителската кампания, водена от желанието българите да се обединяваме в името на добри и патриотични каузи. Тук няма политика, има единствено родолюбие, което няма как човек да не почувства с цялата си сетивност, когато е в Родопите и засвирят тези изумителни каба гайди, а българското знаме се вее над всички ни“, сподели г-н Христо Ибушев емоциите от невероятното преживяване при откриване на Пилон „Рожен“. По думите му, Роженското знаме много добре се вписва в Родопа планина, а присъствието на близо 20 000 българи на самото откриване, на стотици фолклорни състави, на изпълнители на различна възраст от всички краища на България е създало неповторима атмосфера на обединение между хората и национална гордост.

„Арсенал“ окуражава всички родолюбци да посетят това забележително място с Роженското знаме и да се почувстват част от магията на Родопите и на България.