300 хиляди души качват Шипка по случай 80-ата годишнина от отбелязването на Шипченската епопея. Събитието, което едва ли има аналог в 141-годишните чествания на епичните боеве на легендарния връх, се е състояло през 1957 година. За това свидетелства картичка, която е била притежание на известния деец на културата в Казанлък Веселин Шивачев, който я предоставя на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.


И тъй като това се случва в средата на миналия век, в годините на най-усиленото утвърждаване на социализма у нас, на гърба на картичката, изобразяваща внушителното множество, е изписано: „300-хиляден митинг на българо-съветската дружба на връх Столетов за 80-годишнината на Шипченската епопея, 1957 година”. Надписът е на руски и на френски език.


Каквито и да са били мотивите, като например идеологемата българо-съветска дружба, присъствието на повече от четвърт милион души на върха е наистина знаменателно събитие в историята на честванията и заслужава уважението на днешните поколения.

Кулминацията на честванията по случай 141 години от Шипченската епопея тази година ще се състои на 25 август. Честванията са под патронажа на Президента на Република България и от няколко години основен организатор е Областна администрация – Габрово. Запомнящи се събития, свързани с епопеята, организира и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”. На негова територия се намират емблематичните местности, свързани с епичните боеве по време на Руско-турската освободителна война, където по-късно са издигнати паметници, чийто венец е величественият Паметник на Свободата.

В Казанлък и Габрово се проведоха редица събития, посветени на 141 години от боевете за прохода и 140 години от Освобождението на България. Програмата продължава до събота, когато е официалната част и кулминацията на тържествата.За всички казанлъчани, които искат да присъстват на тържествата на 25 август, Община Казанлък е осигурила транспорт. Автобуси ще тръгват към върха в събота от хотел „Казанлък“ в 09.00 часа Връщането е организирано за 14.00 часа. Цената на билета в двете посоки е 4 лв., в едната – 3 лв.


Програма на честванията на 24 и 25 август 2018 година:

24 август 2018, петък

10:30 – 12:30 часа Състезания за ученици – изкачване стълбите към Паметника на Свободата и по ориентиране
Място: Стълбите към Паметника на Свободата

12:30 – 13:00 часа Открит урок по история с проф. Петко Петков
Място: връх Шипка /до Зимна войнишка землянка и Команден пункт на ген. Столетов/25 август 2018 г., събота

7.45 – 8.30 часа Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа Туристически походи
Място:
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. "Узана" – връх Шипка
Лъч 3 – храм-паметник „Рождество Христово” град Шипка – връх Шипка

12:00 – 12:50 часа Официална част
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата /каменни барелефи/


13:30 – 14:30 часа Възстановка на боевете
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант "Шипка" и източно от хеликоптерната площадка/

20:30 – 21:30 часа тържествена заря – проверка
Място: пл. "Възраждане" - Габрово

21:45 – 22:45 часа „О, Шипка“
Спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“
Място: открита сцена, пл. "Възраждане" - Габрово