21 130 лева дариха казанлъчани за Родилното отделение


21 130 лева дариха казанлъчани за Родилното отделение в общинската болница „Д-р Христо Стамболски” в града на розите. Финансовите дарения са 42, 14 от които са от бизнес организации, 15 са от частни дарители, 12 са от благотворителни инициативи и 1 от политическа партия. Това е резултатът от кампанията с мотото „Дай живот в Казанлък - да подкрепим Родилното отделение“, която стартира на 5 декември и бе инициирана от Сдружение „бъдеще за децата”, Община Казанлък и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ЕООД.

Със средствата ще бъдат закупени модерно родилно легло, два гинекологични стола - за малката операционна и за приемния кабинет, и хирургически инструменти за операционна зала, обяви заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова. По думите й, кампанията е имала две цели – Родилното отделение в Казанлък да стане разпознаваемо за петте общини в региона и да бъдат създадени съвременни условия за лекарите, акушерките и медицинските специалисти, които работят тук, както и уютна среда за пациентите. Оборудването, за което са предназначени дарените средства, вече е поръчано. Очаква се към средата на февруари то да бъде доставено в отделението, изрази надежда председателят на Сдружение „Бъдеще за децата” Мария Гинева.

Радостното в тази кампания е, че са участвали много млади хора с редица инициативи за събиране на средства. Организаторите благодарят на всички казанлъчани – физически и юридически лица, които са откликнали на апела за подкрепа на Родилното отделение в общинската болница. В кампанията са се включили само хора, фирми и организации от община Казанлък, въпреки че отделението обслужва и жители на останалите четири общини в региона, стана ясно на пресконференцията, дадена на 21 януари от инициаторите на дарителската кампания. А по случай днешния празник Бабинден, лекарите акушер-гинеколози и акушерките в АГО-отделението ще получат специални поздрави от Община Казанлък.