Юристът Димитрина Петрунова ще е най-вероятно новият председател на ОИК - Казанлък. Тя е от квотата на партия ГЕРБ. Заместник председателят на ОИК ще е от партия Атака и това най-вероятно ще бъде Георги Бяндов, а секретар на ОИК - от квотата на Реформаторския блок, в лицето на Спас Спасов. Това е примерното ръководство на ОИК-Казанлък, определено тази вечер на първи консултации с парламентарно представените политически сили в община Казанлък, свикани от кмета на общината - Галина Стоянова.

Тази структура на ръководството, както и целия състав на ОИК, са примерни, определени след проведено гласуване между представителите на политическите формации. В този си вид, тя ще бъде изпратена до Централната избирателна комисия и едва след като бъде одобрена от там, ще бъде назначена в срок до 4-ти септември. БСП подписват протокола от проведената първа консултация с особено мнение, тъй като след гласуване, техен представител не бе включен в ръководството на Общинската избирателна комисия. Пълният й състав е от 11 члена.
Това уточнение се прави в специално прессъобщение, изпратено от Пресцентъра на Община Казанлък.

Ако бъде одобрен от ЦИК този състав, на 4-ти септември ще се назначи официално Общинската избирателна комисия, която трябва да проведе изборите за местни органи на властта и национален референдум за Изборния кодекс, насрочени за 25 октомври тази година.

Според разпоредбите на Изборния кодекс и съгласно Решение № 1524/ 18.08.2015 г. на ЦИК, в консултациите за определяне състава на ОИК участват ПП „ГЕРБ“, КП „БСП Лява България“, ПП „ДПС“, КП „Реформаторски блок“, КП „Патриотичен фронт“, КП „България без цензура“, ПП „АТАКА“ и КП „АБВ“.


Съставът на ОИК се формира на база съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 43-то Народно събрание и съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 10-ти август 2015-та година, като се използва методът на най-големия остатък. Според това решение, ОИК в Община Казанлък трябва да се състои от общо 11 члена, включително председател, заместник-председател и секретар. Съотношението между партиите и коалициите се образува, както следва: Партия „ГЕРБ“- 3 члена, Коалиция „БСП Лява България“- 2 члена, Партия „ДПС“- 1 член, Коалиция „Реформаторски блок“- 1 член, Коалиция „Патриотичен фронт“- 1 член, Коалиция „България без цензура“- 1 член, Партия „Атака“- 1 член и Коалиция „АБВ“- 1 член.