Вековното приятелство между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима
Това каза в приветствието си пред над 7 хиляди присъстващи на събора на русофилите край язовир Копринка кандидатът за президент на България, издигнат от БСП, генерал Румен Радев. Думите му бях приети от присъстващите на 139ия събор на русофилите в България с аплодисменти и викове "БСП".

Генералът отбеляза, че в момента отношенията на българската държава с Русия са в труден период, като подчерта, че е „крайно време тези отношения да стъпят на открита, ясна и прагматична основа, лишена от всякаква идеология“. Кандидат за президент, издигнат от Левицата, се обяви за възстановяване на диалога и доверието в тази посока и предотвратяване на ескалацията между НАТО и Русия.
Той категорично заяви, че външната политика на България, съобразена с националните ни интереси, трябва да се разработва в София и да се отстоява навън, а не обратното и в никакъв случай в тази сложна обстановка Русия да не се обявява за враг.

В словото си той се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия, които вредят и на европейската общност и на руския народ и призова за възстановяване на търговските отношения между България и Русия и връщането на българската продукция на руския пазар.
Като „капитал“ генерал Радев определи духовните и културни връзки между българския и руския народ, като каза, че е „наш дълг да предадем на следващите поколения топлотата и човечността в отношенията между двата народа.“

По време на събора бе направен опит от двама мъже, единият познат на полицията от миналата година с провокациите си по време на същия сбор, в суматохата генерал Радев да стъпи върху знамената на ЕС и НАТО, но от щаба на генерала предотвратиха опита за провокация.
Освен кандидат за президент, издигнат от Левицата, на 13-ия събор на русофилите в България говориха и кандидатът за вицепрезидент на Патриотичния фронт Явор Нотев, който прочете приветствие от кандидат за президент на Фронта Красимир Каракачанов и журналистът Камен Попов, чиято кандидатура за независим кандидат за президент се издига от Инициативен комитет, събиращ подписи за целта и на язовир „Копринка“. Приветствие към присъстващите русофили изпрати и президентът Георги Първанов.
13-ият събор на русофилите в България се организира от НД „Русофили“ с домакинството на Община Казанлък.

Над 7 хиляди души от цялата страна, представители на 224 организации на приятелите на Русия, участваха в събора.