Златен медалист удари първия звънец в ПМГ

Една от обещаващите надежди в областта на физиката, златният медалист от поредица международни олимпиади и състезания, десетокласникът Александър Проданов удари първият звънец за началото на 49-та учебна година в Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък.

Първи прага на училището прекрачиха двете паралелки с най- малките ученици- петокласниците, една от която за първи път ще обучава учиници в професията „ приложен програмист“.
Общо 26 са паралелките с 680 ученика за новата учебна година в казанлъшката Математическа гимназия. В една от тях, в 8 клас, за първа година ще се обучават и тройка тризнаци.

На тържествената церемония за началото на учебната година Училищното ръководство награди най- добрите ученици на гимназията, постигнали забележителни успехи през изминалото лято в различни международни олимпиади и състезания.


Това са: златният медалист Александър Проданов, сребърните медалисти Стелиян Иванов и Георги Стратиев, бронзовата медалистка Айлин Маневска.
За отлично представяне в състезания на фондация „Математика и информатика“ грамоти получиха 9-то класниците Виктория Тотева, Елица Стоянова, Николай Димитров, Валерия Минчева, 6-токрасничката Николета Стойнова, Елица Димитрова от 8 клас и Стелиян Иванов от 10 клас.

„Знанията и уменията са единственото богатство, което никой не може да ви отнеме“.
С тези думи се обърна към учениците на Математическата гимназия в Казанлък народният представител и бивш възпитаник на Математическата гимназия в Стара Загора Борис Кърчев.
Той призова родителите да възпитават децата си в признателност и уважение към учителите.
Приветствие до учителите и учениците на ПМГ изпрати кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.
Първият учебен ден в ПМГ уважиха бивши учители и директори на гимназията, както и представители на досегашната група Експерти за Казанлък Добрин Драгнев и Мариета Пепелешкова, представители на бившето и настоящо Училищно настоятелство.
В празничната церемония по откриването на новата учебна година участваха танцьори от Детско-юношеската формация на ансамбъл „Арсенал“, с ръководител Ваня Минчева, както и певческа група от гимназията, с ръководител преподавателят по музика в ПМГ Милена Иванова.

След тържествената церемония за началото на новата учебна година десетки ученици и родители оставиха своята лепта с дарения в специална кутия за лечението на учителката Даниела Драгиева от ОУ „Чудомир“ в Казанлък.

Само преди ден казанлъшката Математическа гимназия намери свои нови приятели в гимназия в японския град Мунаката. Директорът на училището Красимир Дамянов и преподавателят от гимназията Ивелин Узунов са в Япония, за подписване на Меморандум за сътрудничество и приятелство между двете училища.