Жените предприемачи в България са 30%
По данни на Националния статистически институт делът на жените предприемачи в България е 30%, което е над средноевропейското ниво. При високите технологии България също е значително над средните нива за Европа по този показател - 41%. „Има с какво да се гордеем, но има още много какво да направим“, изтъкна премиерът акад. Николай Денков по време на Глобалния форум на жените лидери под надслов – IDEI 2023.

През 2023 г. Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) отбелязва своята 10-годишнина, като кулминацията в календара от събития е на 2 ноември в Гранд Хотел Милениум София с провеждането на четвъртото издание на Global Women Leaders Forum/ Глобален форум на жените лидери под надслов – IDEI 2023 (Inspiring Diversity Equality Inclusion).

По-висока конкурентоспособност и по-голям напредък в размер на трилиони евро, би спечелила европейската икономика, ако жените имат равно представяне в предприемачеството, във високите технологии и в инженерните дисциплини. Върху тази оценка на Европейската комисия акцентира още акад. Денков. Министър-председателят открои значението на участието на жените в науката, бизнеса и лидерството. И посочи като пример катедрата по Инженерна химия и фармацевтично инженерство в Софийския университет, където той преподава, вече има три пъти повече жени – докторанти, сътрудници и студенти.