Световно признатата диригентка Николета Конти дирижира „Бохеми” на 16 февруари в Стара Загора

На 16 февруари от 19.00 часа старозагорци и гостите на града на липите ще имат привилегията да се срещнат отблизо с изкуството на една знаменита дама диригент от Италия Николета Конти, която ще дирижира спектакъла на операта „Бохеми” от Джакомо Пучини на сцената на Старозагорската опера. Носителка на престижни награди и отличия, специализирала при най-великите диригенти на 20-ти век, избрана за асистент на легендарния Бърнстейн Николета Конти смело върви по своя успешен творчески път като умело съчетава дирижирането, акомпанимента на пиано и изявите си на концертиращ пианист.

В Стара Загора гостува по покана на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който дава и специалната награда за дебют на млад артист на конкурса за млади оперни певци, проведен в Болоня през лятото на 2023 година, на американското сопрано Джулиен Кейси.

Джулиен Кейси ще направи своя дебют в ролята на Мими на сцената на Старозагорската опера на 16 февруари. В ролята на Родолфо гостува италианският тенор Емануеле Д`Агуанно, Мюзета ще бъде Симона Кодева, Марсел – Валери Турманов, Колин – Ивайло Джуров, Шонар – Иван Кабамитов. Участват още Александър Марулев /Беноа, Алсиндор/, Костадин Якшев /Парпиньол/, оркестър, хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев, сценографията е на художника Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.


Николета Конти е изтъкнат професор по четене на партитура, оркестрово дирижиране и оперен репертоар в Консерваторията „Дж. Б. Мартини” – Болоня, а през 2016 г. е назначена за Membro per il Ministero del CDA (Съвет на директорите) в Консерваторията „Фрескобалди” – Ферара. Редовно е канена да дава майсторски класове по оперна интерпретация и през 2016г. съосновава Международната оперна академия в Болоня (BIOA) и Международния вокален конкурс в Болоня (BIVC), привличайки над 100 млади артисти от САЩ, Европа и Азия за две седмици интензивен летен курс.