Здравната инспекция в Стара Загора с препоръки към пътуващите до Китай

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора излезе с информация за случаи на пневмония в китайския град Ухан, свързани с нов коронавирус. В 10 града в Китай е преустановен общественият транспорт

По данни на Европейския център за контрол нa заболяванията в Стокхолхолм, на 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен центьр на провинцня Хубей, Китай, информираха за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни. Заболелите са с оплаквания от треска, диспнея и рентгенографски данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии, като до 5 януари 2020 г. техният брой е достигнал 59, седем от които са в критично състояние.

Според китайските власти не се наблюдава предаване нa инфекцията от човек на човек, както и няма случаи сред здравните работници.

Въз основа на медийна публикация, Европейският център за контрол на заболяванията, съобщава, че по данни на член на Китайската инженерна академия е дешифрирана генетичната последователност на причинителя на случаите и вероятно се касае за нов коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването.

Пo информация от СЗО, през последната седмица лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища.

Поради създадената епидемична обстановка и отчитайки факта за нaличие нa директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз, както и предстоящото отбелязване на Китайската Нова година в края на януари, се препоръчват редица предпазни мерки, които РЗИ-Стара Загора публикува на официалния си сайт. Пътуващите до Ухан да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животии, особено домашни птици и техните екскременти. Да се спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумация нa храни.

Пътуващи с данни за респираторни оплаквания, които се завръщат от Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, да потърсят медицинска помощ, като информират медицинските специалисти за своето пътуване.

Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, пътуващите е препоръчително да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването, за да се предотврати тежко заболяване, в съответствие с националните и международни препоръки.

Електронни медии съобщават, че Китай е започнал да строи болница, в която до 10 дни да бъдат настанени близо 1000 пациенти, заразени с новия коронавирус. Здравното заведение ще бъде разположено в централния град Ухан, с 11-милионно население, откъдето тръгна новата пневмония. Градът е поставен под карантина и жителите му нямат право да го напускат. Под карантина са общо 9 населени места в Централен Китай с над 30 милиона население.