Заснемането на вота е ангажимент на МС Ангажиментът по организирането на видеозаснемането на изборния ден (2 април) и броенето на бюлетините е на Министерски съвет. Самата процедура нямало да е технически сложна и нямала да изисква наемането на хора, които са специалисти, според Цветозар Томов, зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).
“Ако се развали някое устройство по видеозаснемането вината ще е на МС. По отношение на интернета знаем, че ще има секции, в които няма интернет и ще трябва да се направи запис, който да се предаде на Министерски съвет. Това ще са не повече от 10% от всички секции”, каза още Томов.
По думите му стартирането на записа за начало на изборния ден няма да затрудни председателя на секционната комисия, а устройството ще бъде сложено така в стаята, че да не снима данните на хората, които гласуват.
Предстои вероятно да се обяви поръчка за мобилни устройства, с които да се заснемат изборите във всички секции. Това е въпрос към Министерски съвет. ЦИК изисква да се заснема целият изборен ден от отварянето на секцията до броенето на протокола. Ще се поръчат около 11-12 хиляди телефона, тъй като толкова са избирателните секции. Вероятно това ще оскъпи доста изборите.
Няма да има проблем с хартията за машините. За над 9 400 секции, в които ще се гласува с машини, има осигурени 34 000 ролки. Това означава по три ролки за машина, като няма вероятност, толкова голям брой хора да гласуват с машина, смятат от ЦИК.