Заради Тръмп американци искат да емигрират

Рекорден брой американци искат да напуснат САЩ и да се преместят за постоянно в друга страна. Това сочат данните, публикувани от социологическата служба Галъп, цитирани от Дарик нюз.

Според проучването 16% от респондентите заявяват, че искат да се преместят за постоянно в друга държава. Галъп подчертава, че това е най-високият процент за всички времена, когато такива изследвания са извършвани от службата. Социолозите асоциират подобно обществено настроение с президентството на Доналд Тръмп. При бившия американски лидер Барак Обама 10% от анкетираните са заявили, че искат да напуснат страната, в сравнение с около 11% при 43-ият президент Джордж Буш-младши.


През първите две години от президентството на Тръмп 30% от американците под 30-годишна възраст са заявили, че биха искали да напуснат страната за постоянно, като 40% от жените в тази възрастова група мислят същото. Резултатите от проучването показват, че мнението на респондентите за управлението на Тръмп е най-важният фактор в желанието им да напуснат страната, независимо от пола, възрастта или дохода.

Канада оглавява списъка на страните, в които американците биха искали да се заселят за постоянно. 26% от респондентите посочват Канада като своя цел в сравнение с 12%, предпочели същата страна през 2016 г., на совй ред съобщава ТАСС.


В проучването, проведено през 2017- 2018 г., са участвали 1000 американци на възраст над 15 години. Още през 2016 г. десетки американски звезди на шоубизнеса заявиха, че ще напуснат страната, ако Тръмп стане президент. Въпреки това, според в. Вашингтон Екзаминер, никой от тях не е изпълнил обещанието си.


Източник: Дарик