Заради високите температури в Старозагорска област е обявен червен код за опасност от пожари. Всички структури са в максимална готовност за действие при произшествия. Поддържа се пряка връзка между тях. Координацията е отлична, заяви пред журналисти днес областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов. Заедно сдиректора на Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев отговориха на въпроси за пожароопасната обстановка в Старозагорска област и мерките, които се взимат за предпазване от пожари.


От началото на годината досега в Старозагорска област са регистрирани 1610 пожара. За последните 20-ина дни те са 7, но без сериозни поражения. В пожара край Казанка на 30 юли са изгорели 7 дка широколистна гора, а в този край Казанлък от 11 август – 5 дка млада иглолистна гора. В него са засегнати и 21 дка широколистна гора, но не всички дървета в нея са пострадали. Тенденцията при пожарите в последните три седмици е за устойчиво нарастване. Средно по 11 произшествия на денонощие посещават екипите на РД ПБЗН в последния месец.

Статистиката показва, че 99 процента от пожарите се дължат на небрежност. Заловили сме двама подпалвачи, каза комисар Колев. Единият от тях е 90-годишен старец, който запалил огън в собствения си селски двор, за да гори треви. Другият е психично болен мъж, който палел без повод треви в канавката на пътя между селата Богомилово и Ракитница.
Само през месец юли лъжливите сигнали за пожари в областта, постъпили на тел.112, са 23. От началото на годината те са 131, но пожарникарите регистрират спад на фалшивите обаждания в сравнение с предходни години.
От 17 август всеки ден по двама доброволци от доброволната дружинка на община Стара Загора ще дежурят ежедневно от 13 до 17 ч. в помощ на пожарникарските екипи, съобщи още комисар Колев.
Комисар Стоян Колев и инж. Георги Ранов призовават гражданите да бъдат особено внимателни в жегите, да не палят огньове навън и при пожар да сигнализират незабавно на тел. 112.