От утре в повечето плантации с маслодайна роза ще започне розоберът в Казанлъшко, съобщават от офисите на местните розопроизводители.

С близо 10 дни тази година по-късно започва масовият розобер в района.

От два дни в някои по -южни места на района, както и на територията на Павелбнско, първите розоберачи вече работят на полето.

Очакванията за реколтата тази година от розов цвят са противоречиви, в зависимост от качеството на насажденията и времето. Няма обявена и цена за изкупуване на розовия цвят, но от сега нагласата е за около 1,50 лева на килограм набран розов цвят.

Цена, която според големите розопреработватели и розотърговци, е .в нормалния си диапазон, след ненормално високите цени в последните години.

Преди 4 години по време на розобер, в някои райони, цената на розовия цвят стигна 3,50 стотинки за килограм.

Стопаните на по- малките площи негодуват от тази цена, с мотива, че няма да се покрият влажените разходи.

От своя страна розопреработвателите и розоизкупвачите са категорични, ,че близо десетилетие цената на розовия цвят в страната расте, което увеличава и стойността на крайния продукт.

Това води до отлив от клиенти, което в последните две години създаде проблеми по време на самите кампании.

Недоволството от ниските изкупни цени на розовия цвят миналата година стана причина стопани от района в в няколко поредни дни да изхвърлят розов цвят по основните пътни артерии в района.