Започва олимпийското лято

32-рите Летни Олимпийски игри започват на 23 юли 2021 г., като церемонията по откриването им е с начало 14.00 часа българско време. Те ще продължат до 8 август. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година.

България ще участва с 42 състезатели на започващите на 23 юли Олимпийски игри в Токио, които бяха пренасрочени с година по-късно заради глобалната пандемия. В японската столица ще се представим в 14 спорта, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др. На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате.
На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови. Българското участие на тази олимпиада стартира в събота, 24 юли, с груповата фаза на двойките в бадминтона, където се състезават сестрите Стоеви.

32-рите Летни Олимпийски игри се отличават с добавянето на 4 нови олимпийски спорта – карате, спортно катерене, сърфинг и скейтборд, както и на три нови дисциплини във вече съществуващи спортове – баскетбол 3х3, фрийстайл BMX и щафетно колоездене.
Столицата Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август, а състезанияата ще се проведат в по-голямата си част без публика.

За никого не е изненада, че се появиха вече положителни случаи за коронавируса в Олимпийското село, както и сред делегациите на някои страни, съобщава БНТ. Делегацията на Гвинея се оттегли от участие заради вируса, а по-рано през април Северна Корея обяви, че няма да пусне атлетите си в Токио, за да не рискува тяхното здраве. Олимпиадата продължава да бъде разтърсвана малко преди откриващата церемония и от скандали, които доведоха до уволнения и оставки. Бившият шеф на Токио ‘2020 Йоширо Мори подаде оставка поради сексистки коментари и бе заменен от Сейко Хашимото. В последните дни композитор за откриващата церемония – Кейго Оямада, се оттегли заради стари интервюта, в които заплашвал свои съученици с увреждания. Режисьорът на церемонията за старт на Игрите Кентаро Кобаяши подаде оставка заради осмиване на Холокоста и антисемитски шеги.