Задържаха под стража крадец на злато в Казанлък По искане на Районна прокуратура-Казанлък днес, 15 септември, съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Валентин Д., на 60 г., привлечен като обвиняем за това, че в условията на опасен рецидив, е направил опит да отнеме чужди движими вещи- златни бижута с общо тегло от 12 грама на стойност 709 лв.

Случката се е разиграла на 13 септември т.г. в Казанлък, когато обвиняемият Валентин Д. влязъл в ателие за златна и сребърна бижутерия в центъра на града. Той започнал да разглежда златните синджири, които били поставени на табли, след което поискал служителят на ателието да ги претегли. Продавачът забелязал как Валентин Д. направил опит да прибере в шепата си златен синджир и се върнал при него, за да предотврати случващото се. Валентин Д. избрал синджир с висулка и го предал на продавача, за да го комплектова и казал, че по-късно през деня ще се върне да го купи. Служителят отговарял на Валентин Д. за теглото на различни бижута и се налагало да ходи до щанда и везната, която била на известно разстояние от него. Използвайки това, Валентин Д. прибрал във вътрешния си джоб златен синджир с висулка. Продавачът започнал да прибира таблите с накити и забелязал липсата на бижуто. Извикал свой колега от магазина и двамата заключили входната врата. Поискали бижуто от Валентин Д., но той отричал да го е взел. Продавачът се насочил към камерата за видеонаблюдение, за да прегледа записа и Валентин Д. се опитал незабелязано да подхвърли на земята отнетия синджир. В джоб на дрехата му били намерени и бижу – розетка, а в шепата си стискал друго бижу - златен кръст.

До момента Валентин Д. има 30 присъди за престъпления против собствеността.

Първата присъда е постановена през 1972 г., като деянието му тогава е извършено като непълнолетен. На 19 юли 2017 г. е бил освободен условно предсрочно от затвора, където е изтърпявал наказание 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Стара Загора.