Световното модно списание Vogue (Вог) избра фотос на 17-годишния Кирил Кацаров от Казанлък. Фотосът вече носи логото на престижното издание и е в базата от избрани фотографии на списанието, които могат да се появят на неговата корица. Снимката на Кирил е на негова връстница от Стара Загора, която също като автора на фотоса се изкушава от магията на фотографията.

17-годишното казанлъшко момче е изпратило снимки на онлайн портфолиото на Vogue-Италия. Могат да се изпращат по 5 снимки на седмица, като редакцията прави подбора и върху тези, които одобри, поставя логото на Vogue. Идеята на тази инициатива е да се насърчават и подкрепят талантите във фотографското изкуство, особено младите хора.

„Щастлив съм, че моя снимка им е харесала”, лаконичен е талантливият млад фотограф от града на розите. Кирил Кацаров е син на художничката Ваня Запрянова. Роден е на 11 май и след броени дни ще навърши 18 години. В момента е ученик в НУПИД „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, специалност „Графичен дизайн”.

Сериозно се занимава с фотография от година-година и половина. Въпреки своята млада, дори крехка, възраст за фотограф, Кирил снима на аналогов апарат. „Имах дигитален фотоапарат, но на един пленер в Гърция бях на брега на морето и сякаш нещо силно ме бутна по ръката и въпреки че го държах здраво, апаратът цопна в солената вода”, разказва младият талант. Тогава се сетил за фотоапарата на своя вуйчо Драгомир Запрянов, загубил живота си едва 27-годишен при катастрофа. Случило се 3 години преди Кирил да се роди. „Много често мама и баба ми напомняха за неговия апарат, но ето че сега му дойде времето. След инцидента с моята цифрова техника, реших, че има някакъв знак и започнах да снимам с лентовия апарат на вуйчо. Така и до днес – тази снимка, която е за Vogue, също съм я правил с неговия апарат. Снимането е по-трудно по този начин, но аз съм си купил ленти и продължавам да снимам”.

Черно-бялото изображение, приличащо на ангелче, което се появило при проявяване на последната, неснимана лента, на Драгомир Запрянов

Историята крие още една много интересна, дори странна подробност. Разказва я Ваня Запрянова, майка на Кирил и сестра на Драгомир. С последната лента, с която е бил зареден фотоапаратът на Драго, не е снимано. Когато преди 21 години става катастрофата, при която състоянието на Драго е изключително тежко, последното нещо, за което мислят неговите близки, е фотоапаратът му. Доста по-късно те го предават във фотостудио и единственото нещо, което се появява при проявяване на лентата, е едно ефирно черно-бяло изображение, подобно на ангелче. „Дали е проблясък, но не е правено от човешка ръка, защото е върху лента, с която не е снимано”, връща се назад в спомените си Ваня. Това ангелче ли е бутнало ръката на племенника Кирил, така че той да се раздели с модерната цифрова технология и да се обърне към старата, но много по-трудна аналогова фотография, при това избирайки техниката на своя вуйчо?! Ако човек вярва в чудеса и знамения, точно това се е случило, ако не – просто генът си казва думата. Истината е, че Кирил Кацаров прави впечатляващи фотоси с този апарат. На първия Салон на казанлъшкитe фотографи през 2018 година той спечели специалната награда на един от доайените в това изкуство – Александър Иванов. Участвал е във международен фотосалон в София, а сега негов кадър бе избран сред хиляди от модните корифеи на Vogue.

"Порфолио" на младия талант Кирил Кацаров и неговите модни виждания

И още – младият талант от Казанлък стяга първата си самостоятелна изложба, която ще бъде открита на 21 юни. Нарича се „Портфолио” и в нея Кирил представя фотография, дигитални рисунки, мода, колажи, както и съвместни проекти с новата модна марка Street Wear, с галерия „Ателието” и школа „Арт линия”.

„Моето семейство е на художници и това оказва влияние, но не е определящо. Аз сам си избрах своето амплоа”, казва младият казанлъшки творец. След като завърши Художествената гимназия в родния си град, той смята да продължи образованието си в Академията по дизайн в Айндховен, Холандия, където ще учи дизайн и фотография. Академията е на престижното 7-о място в света по тези специалности. „Идеята ми е да издавам собствено списание за графичен дизайн, фотография, мода, като запознавам аудиторията със съвременото изкуство и с изявени личности в света на изкуството - фотографи, артисти, художници, скулптори”, чертае своето бъдеще 17-годишното момче. Увереността, с която изрича намеренията си, дава гаранция, че ще се случи точно това, което вижда в своето бъдеще.