Военният министър и началникът на отбраната  пристигат в Казанлък


Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще присъстват на изпращането на 33-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Официалната церемония ще се проведе утре, 28 февруари 2017 г., в град Казанлък, съобщават от Пресценътар на Министерството на отбраната.

Церемонията се провежда в Казанлък, тъй като основната част от 33-ия български военен контингент е от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Контингентът е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен експерт в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов от 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ „Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. Това е неговото второ участие в международна мисия.

На ритуала по изпращането ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, представители на местната власт и др.


* * *
Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на