За втора година Фондация „Америка за България“ ще връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ. С тях се поощряват добри практики за привличането на различна публика и организиране на детски и семейни програми за достъп и различни партньорства.

Целта е музеите, галериите и културните организации да се превръщат все по-устойчиво в гостоприемно място за деца, цели семейства, ученици и да се отворят повече към все по-широка аудитория.

България е страна с изключително богато културно-историческо наследство и природа. Срещата с познанието за това от най-ранна детска възраст дава на децата национално самочувствие и добра обща култура за заобикалящия ги свят.

ТВторота годишна церемония по награждаването ще бъде този петък, а 23 юни, в “Дома на хумора и сатирата” в Габрово, където кметът на града - Таня Христова, ще връчи една от наградите.

Тази година конкуренцията е голяма. Получени са 55 проекта в трите категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“. Във всяка от категориите наградата е само една и е в размер на 5000 лв.

Журито на #ВМУЗЕЯСМЕ е в състав: Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, Яна Бюрер-Тавание, съосновател на платформата за доброволчество TimeHeroes, Олга Ковган, управител на културен гайд „Програмата“, Ива Таралежкова, председател на Форум „Гражданско участие“ и Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във Виваком.


Наградите #ВМУЗЕЯСМЕ са резултат от традиционната конференция Кръг „С децата“, която Фондация „Америка за България“ организира за пета година, с цел да обединява музеи, галерии, ателиета и работилници от цялата страна, които имат програми за деца. Мисията на Кръга е да среща и запознава професионалистите в тази област, да им дава платформа да обменят идеи и да търсят разрешения за предизвикателствата, които срещат в ежедневната си работа.

Тази година конференцията ще бъде в Етнографския музей на открито „Етър“. Етърът е единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. През 2013 г. отвори врати и музейния детски кът „Открий какво умееш“, който се радва на огромен интерес. Организатори и партньори на детския кът са екипът на музей Етър, департамент „Археология“ на Нов български университет, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България” е най-голямата филантропска организация в Централна и Източна Европа със собствен фонд от 400 млн. долара. Тя е основана през 2009 година, за да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България и да подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и чрез много от своите програми насърчава контактите между хората на двете страни, както и обмена на идеи и знания. Фондацията въплъщава щедростта на американския народ и се придържа към най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности.

Фондацията подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 700 проекта на обща стойност около 200 милиона долара. През последните осем години фондацията е работила в партньорство с български държавни и общински институции, неправителствени организации, обществени и частни медии, социални предприемачи и изследователи, университети, училища, библиотеки, читалища, кина, театри, опери, симфонични оркестри, музеи и галерии в над 200 градове и села в България.