Високи цени и по-малки жилища на пазара за недвижими имоти

В Казанлък има голямо раздвижване на пазара на недвижими имоти, е констатацията на една от големите агенции за недвижими имоти в Казанлък. Според професионалисти в бранша, това е породено от ниските лихви по кредитите, които предлагат банките. В момента лихвените проценти са много добри, офертите на банките са изгодни и провокират интереса на клиентите, допълват те. Затова и покупко-продажбата на апартаменти и къщи е значително по-интензивно. Цените също интензивно вървят нагоре.

Реална сделка, буквално от днешния ден, е осъществена за апартамент старо строителство на цена от 770 лева за квадратен метър. Новото строителство върви по 550 евро на квадратен метър.

Най-търсени са двустайните апартаменти, както и вариантите им 2 стаи с бокс или 2 стаи с кухня. Средната цена на едно такова жилище се движи между 55 000 и 60 000 лева. Според агенциите, това е показател, че се купува с цел инвестиция. Останалите сделки са с 1-стайни, 3-стайни, 4-стайни апартаменти. Тези жилища се използват по-скоро за живеене.

Предпочитаните места са центърът на града и кв. „Васил Левски”. В т.нар. Западно разширение на Казанлък, където значително преобладава старото строителство, цената на квадратен метър жилищна площ е около 720 лева. Тази стойност доближава Западното до цените, на които се търгуват жилищата в центъра на града.

Прави впечатление много високите цени, на които се предлагат апартаменти в кв. „Изток”. Искането от страна на продавачите за почти нереално високи цени на жилищата в този квартал е малко необяснимо, предвид района и самото предлагане, коментират брокери.Така един апартамент в Източното се изчислява на близо 700 лева за квадратен метър.

В Казанлък се наблюдава и усилено търсене на къщи, но при тях няма толкова голямо предлагане. Най-предпочитаното място в града за еднофамилни жилища е в района на фирма „Капрони”. Цените при къщите са високи, около и над 100 000 лева.

В населените места на територията на община Казанлък също се предлагат къщи, като най-голямо е търсенето в град Крън и село Енина, но там пък цените са доста високи.

Забелязва се тенденция възрастни хора да се завръщат в града, за да бъде по-лесно обгрижването им. В същото време млади хора търсят къщи в селата, тъй като искат да променят начина си на живот и да са по-близо до природата.

Всички тези акценти в пазара на недвижими имоти определя неговото осезателно раздвижване, за което допринася и настъпването на пролетта, тъй като със затопляне на времето идват и ремонтите в самите жилища.