По-скъпо и по-малко винено грозде прогнозират българските производители. Шарена е картината в страната по отношение на винените лозя. На места все още има валежи, в други райони сушата вече владее насажденията.
„Година е доста динамична от гледна точка на метеорологични условия. Започнахме с една слаба зима, почти без никакви валежи, нямаше влагозапасеност в почвата. Пролетта беше с изключително много проливни дъждове, на места примесена в градушки, а сега в момента имаме една огромна суша, която не знаем с какво да я преборим”, коментират от Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ).
Експерти от бранша смятат, че лозите са под стрес и поради факта, че през тази година, заради времето самата вегетация се е изместила с три седмици напред и процесите трябва да се случват много по-бързо от нормалното.
„За същото време лозата трябва да извърши много повече функции и да изхрани плода, защото температурите са такива. Лозата е под стрес и когато няма влага в почвата и няма минерали, които да се наливат в гроздето, количеството му ще е много по-малко“, допълват хора от бранша.
Според тях през настоящата година промени се налагат и във водената растителна защита в лозята.
Сега има много болести, които преди 5-6 години е нямало и има нападения на различни насекоми. На много производители им се наложило да пръскат с инсектициди, което не е най-добрата борба. В лозята започнеш ли да използваш инсектициди, убиваш както вредните насекоми, така убиваш и полезните насекоми, които помагат за опрашването.
Според сдружението, решение в много отношения е осигуряването на напояване на лозовите масиви. Проблемът обаче идва с липсата на достатъчно вода, на която да могат да разчитат земеделците. Поради тази причина и секторът трудно може да се бори с конкуренцията на пазара.
„Със сигурност тази година ще по-слаба и то по ред причини. Първо, имаше на определени места слани, после имаше градушки. Фактор е и засушаването в момента. Аз очаквам доста по-ниски добиви и по-висока цена на килограм грозде. Но тъй като е много рано и докато реколтата не мине през кантара, не е сигурно“, допълни още Атанас Василев, председател на НСБЛ.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!