Първото за 2017 година дарение на книги за Общинска библиотека „Искра“ дойде днес, на 13 януари, петък. Без притеснения от фатализъм, двете млади момичета – Виктория Башаранова и Нериман Кумбарова, донесоха десетки томове с търсени заглавия, закупени от книжарниците, както и книги, дарени от лични библиотеки на казанлъчани. Книги са пристигнали и от други градове като София и Враца.Средствата, с които са закупени новите книги, са 700 лева и са събрани само за два дни по Коледно-Новогодишните празници. Виктория и Нериман са продавали ръчно изработени от тях коледни картички и въпреки студа и неудобството да мръзнеш по цял ден навън, те изпълниха своята благотворителна цел. За това са спомогнали и десетките казанлъчани, закупили от картичките, приятелите и близките на двете момичета, съпругът на Виктория, съучениците на Нериман, които буквално са я стопляли в студените часове.


Нериман и Виктория всъщност са част от програмата „Ейбъл ментор“, при която един ученик заявява своето желание да осъществи благородна инициатива в определена сфера и, за бъде подкрепен и насърчаван, за него се избира ментор. Така Нериман – ученикът, и Виктория – менторът, изпълняват своята цел – светлина чрез книжовност и книжнина - в библиотеките, и стават първите дарители за Общинска библиотека „Искра“ за Новата година.
По думите на директора на културния институт Анна Кожухарова, това е един от големите дарителски жестове. Тя връчи на двете момичета свидетелства за дарения и подчерта, че точно в този вид и по този начин инициативата се случва за първи път. Иначе само през 2016 година в общинска библиотека „Искра“ са дарени 1328 тома, като това са жестове от страна на различни организации и хора.


Нериман Кумбарова е в 11 клас, специалност „Икономика и мениджмънт“ на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Виктория Башаранова е учила в Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, след което е завършила „Фармация“ в Медицинския университет в София. Наскоро се прибира в родния град и смята освен да се развива професионално, да продължи с благородните инициативи и занапред.


Сред новите книги, избрани както по списък, предоставен от библиотеката, така и по усмотрение на двете момичета, има за всяка възраст и различни интереси. Избраните са световни автори като Никълъс Парк, Тери Пратчет, Стивън Кинг, Джоан Роулинг, Джани Родари, Чарз Дикенс, Дж. Р.Р. Толкин, Джон Гришам, Сюзън Ий, Наполеон Хил и други. Сред даренията са и заглавия като „Засекртените научни технологии и открития“ на д-р Пол ЛаВиолет и „Каймак Чаланъ“ на Красимир Узунов.