Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви категорично срещу отпадането на мораториума върху смъртното наказание при случаи на брутални убийства, каквото искане направи ВМРО, след случая със зверски убитата журналистка там Виктория Маринова. Според Симеонов, подобно предложение е "поле за изява на нови популисти".

"Имаш смъртно наказание, не си в в ЕС, нямаш - може". Това той каза пред журналисти в Казанлък, където участва в национална среща за обществен ред и сигурност, инициирана от Председателския съвет на местния парламент в града.

Според вицепремиера, противоотровата на тежките престъпления е "всички под ножа" или стриктното и поголовно спазването на закона от всички, без значение на етноси или други съображения.

В Казанлък Валери Симеонов похвали българската полиция по случая с убийството в Русе.

По думите му, германската полиция няколко часа"събирала кураж" преди да се осмели да щурмува жилището, в което се криел Северин Красимиров - обвиненият за убийството на журналистката Виктория Маринова.
Вицепремиерът уточни, че получил информацията за това от високите етажи на властта.

Според Симеонов във въпросния жилищен блок живеели хора от различни етноси, от които германските сили за сигурност се притеснявали. Наложило се родната полиция да дава и указания на немските си колеги за местоположението, облеклото и входа, в който се намирал Красимиров.

"Няколко часа отнело на германската полиция да мобилизира сили от три области и да събере достатъчно кураж, за да щурмува жилището на Северин Красимиров", заяви той.
Симеонов определи работата на родните служби за сигурност по случая като "перфектна" и допълни, че за разлика от германците, в България нямало място, където полицията да не може да проникне в рамките на час.

По думите на Симеонов, в случая с Вероника Маринов българската полоция била по-бърза и по- добра от германската.

Българският вицепремиер обаче уточни, че не искал да създава международен скандал. На въпрос дали германският канцлер Ангела Меркел няма да му се разсърди за твърденията отговори с: "Голям праз!".
Пред журналисти Симеонов коментира и вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с посланиците и тежките думи, които каза по повод прибързаните изявления на някои от тях.

"Поздравявам премиера Борисов. Някой трябва да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават", каза Симеонов.

По думите му, "България била царството на словоблудството, в което всичко е позволено и всеки може да бъде очернен".


Симеонов каза също, че никой не бива да мисли, че страната ни е зле по отношеине на етническите проблеми. " Напротив бих казал, че сме един от най- успешно решаващите такива проблеми в Европа. Тук всяко гето, по думите на вицепремиера, "подлежало на проверки и пълен контрол".