Тази година се очертава реколтата от маслодайни рози да е много добра и да започне по-рано, коментира Димитър Лисичаров, собственик и управител на „Еньо Бончев” ООД с розоварна в с. Търничени. Първите рози ще са готови за беритба веднага след Гергьовден, но това ще бъде в Пловдивски регион и в Карловско. В регион Казанлък очакванията са розоберът да започне около 10-12 май. С високите температури и с влагата тази година розоберът ще изпревари, а реколтата ще бъде значително по-добра.


Работя в сферата на розопреработването от 23-24 години, но не помня такъв спад на добив от декар розови насаждения като през 2015 година – масово бяха регистрирани 30-40% дори 50% по-слаб добив на рози, коментира още Димитър Лисичаров. Според заключенията на специалистите, работещи в неговата фирма, розовата реколта през тази година ще бъде много добра.


Един от основните проблеми, който Димитър Лисичаров очерта и в предстоящата розова кампания, е наличието на прекупвачи, които изкупуват розовия цвят от полето без никакви документи. Дейността им не е законосъобразна, те се намират в сферата на сивата икономика и пречат на останалите фирми, които работят на светло. Този въпрос е поставян многократно, но за съжаление, все още не е разрешен.


Друг въпрос, който стои пред розопроизводителите, са еднодневните трудови договори с наетите работници за сезонна работа в селското стопанство. Като идея, това е много добро. Хората ще бъдат назначавани на еднодневни трудови договори, ще им се плащат социални и здравни осигуровки и няма да губят правото на социални и енергийни помощи. Въпросът, който стои като препъни камък пред розопроизводителите, е, че розоберът започва много рано сутринта и почти е невъзможно да се прави този договор всеки ден за всеки работник.

Затова и Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика излиза с предложение, което преди броени дни внася в Постоянната комисия по земеделието и храните в 43-то Народно събрание. Предложението е договорите да се правят на период от 2 седмици, като ежедневно се прави списък на работниците и в двуседмичен срок им се подготвят договорите. Съответно се правят всички вноски и се плаща авансово. Розопроизводители и розопрeработватели очакват отговор от комисията в Народното събрание. Въпросът за усъвършенстване на еднодневните договори е бил представен по-рано от 3 браншови организации и на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.


Около 4000-4500 евро се е търгувал килограм розово масло преди години. През 2014 г. цената е стигнала 6700 евро, а през 2015-а, поради ниския добив на розов цвят и недостига му на пазара, цената е надхвърлила 8000 евро, коментират специалисти в бранша. Дори е имало единични случаи един килограм да се търгува за 9000 евро. За да се получи един килограм розово масло, са необходими 4000-4500 килограма розови листенца.


През 2015 г. изкупуването на розовия цвят е вървяло средно 3.50-3.60 лв. за килограм, някъде е бил изкупуван и по 3.80-4 лева, предвид слабия добив. Тази година очакванията са изкупната цена на цвета да е по-ниска.