Към 28 януари заболяемостта от COVID-19 в областта е нараснала на 1943.38 на 100 000 души. В болницата в Казанлък интензивните легла са 6 и всички са заети.

В Областна администрация се състоя среща на част от състава на Областния медицински съвет с ресторантьори от Стара Загора. Повод за срещата беше поставеното на 27 януари т.г. пред областния управител искане от страна на собственици на заведения мерките за ограничаване на работното им време до 22 ч. и работа с капацитет на 50% да бъдат отменени, информира Областна администрация.

На срещата присъстваха областният управител проф. Наско Василев, директори на болнични заведения, д-р Станимир Станков, директор на РЗИ и д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, д-р Жулиета Здравкова, директор на РЗОК.

Д-р Станков представи последните данни за заболяемостта от COVID-19 в Старозагорска област, които показват продължаващо нарастване на броя на заболелите и увеличаване на заетите легла за болни от коронавирус в болниците. Данните сочат, че към 28 януари заболяемостта е 1943.38 на 100 000. Д-р Лисичков, управител на ДКЦ 1, съобщи, че в последните дни над 45% от направените в центъра тестове за коронавирус се оказват положителни, а вчера този процент е минал 50.

Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, обясни, че повече от 80% от детските легла са заети. При леглата за възрастни този процент е малко по-нисък. В момента в болницата от коронавирус се лекуват 32 деца, като сред тях има и такива с тежка дихателна недостатъчност. Във връзка с увеличаващия се брой и на заболелите възрастни в здравното заведение са открити нови 20 легла за болни от коронавирус. Броят на интензивните легла е 12, като вчера броят на интубираните възрастни пациенти е бил 9.

В болницата в Казанлък интензивните легла са 6 и всички са заети. При нужда пациенти ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ.

При тази картина на заболяемостта участниците в Областния медицински съвет бяха категорични, че наложените съгласно разпоредбите на Министерството на здравеопазването мерки са адекватни и няма как да бъдат отменени, най-малкото защото това би било в противоречие с Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Ресторантьорите от своя страна наблегнаха на факта, че браншът търпи огромни загуби от наложените мерки и все по-трудно става задържането на персонал и изплащането на заплати на работниците. Те поискаха преминаване на пълно работно време с пълен капацитет, при спазване на правилата за зелен сертификат.

В края на разговорите д-р Таня Перчемлиева предложи в средата на следващата седмица отново да се осъществи среща между представители на Областния медицински съвет и ресторантьори. При наблюдаване на спад на заболяемостта, тогава да се обмисли и обсъди евентуално смекчаване на мерките, касаещи заведенията.