На днешното онлайн заседание на Областния медицински съвет бе решено единодушно, че учениците от 5 до 12 клас в региона ще учат в електронна среда от 7 януари. По-малките, от 1 до 4 клас ще започнат присъствено обучението си след ваканцията.
Основание за вземане на това решение е продължаващото високо ниво на заболяемост в областта както сред възрастното население, така и сред децата, а също и високия процент заети легла за болни от COVID в здравните заведения.
Статистиката за последните 14 дни показва, че заболеваемостта в Старозагорска област е 2146 на 100 000. В УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ разкритите легла за ковид болни са заети на 87.10%. В старозагорската МБАЛ „Тракия“ заетите легла за ковид болни са 97.14%, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 85%. В МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък всички 66 легла са заети. В Гълъбово също всички 22 легла за ковид болни са пълни. В чирпанската болница от 32 легла 22 са заети.
Общата заетост на интензивните легла в болниците на Старозагорска област към този момент е под 80%. В Детската клиника на УМБАЛ от 17 разкрити легла 16 са заети, но директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев заяви, че при необходимост ще бъдат разкрити още.
Според обстановката Областният съвет, в зависимост от развитието на заболеваемостта ще решава, дали сегашните мерки ще бъдат променени.