В Казанлък празнуваха 50 "златни двойки" Близо 50 брачни двойки казаха своето златно „Да!“ пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова на специална церемония на 21 декември. Тя се обърна към съпругите и съпрузите с 50-годишен семеен опит с кратка притча за тайната на сговорното семейство и дългото съвместно съжителство.

Инициативата „Златни сватби“ се осъществява за 5-та поредна година по идея на кмета Стоянова. За първи път в инициативата бяха включени и двойки, които не са се оженили в Казанлък, но са жители на нашата община и вече също стават част от празненствата.

Община Казанлък издирва и събира на тържество двойки, които през текущата година празнуват 50 години съвместен живот и са сключили граждански брак на територията на Казанлък преди половин век.

По време на церемонията по подновяване на брачните клетви "златните двойки" подновяват традиционните сватбени ритуали: вричат се един на друг, отпиват от брачното шампанско, подслаждат виното с брачна целувка, разчупват сватбена погача, изпълняват първи брачен танц и задължителното сватбено хоро. Всички "златни младоженци" получават Удостоверение за своята златна сватба лично от кмета на общината, в качеството й на длъжностно лице по бракосъчетания.