В Казанлък пратиха зад решетките телефонни измамници
Районна прокуратура-Казанлък постигна осъдителни присъди спрямо три лица по две дела за телефонни измами

По първото дело Районна прокуратура-Казанлък постигна осъдителна присъда срещу Николай А., Христо А. и Иван И., и тримата от гр.Ветово, обвиняеми затова, че на 21 април 2016 г. в гр.Казанлък след предварителен сговор помежду си и с цел да набавят за себе си имотна облага са измамили Донка Г., като Николай А се е обадил по телефона, представяйки се за лице, упълномощено от собственик на фирма, че неин близък роднина е запазил радиатори, внос от Германия за детски ясли в гр.Пловдив, които трябвало да бъдат платени до половин час. Донка Г. предала на изпратено от обвиняемите лице -„муле“ сумата от 1000 лв., което следвало да ги остави на отбивка от пътя за с.Писанец, обл.Русе.За да вземе паричната сума там се явил Иван И. и бил задържан. Срещу тримата е било повдигнато обвинение за измама - престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал.1 от Наказателния кодекс.

По второто дело Районна прокуратура-Казанлък постигна осъдително споразумение спрямо Николай А. и Христо А., и двамата от гр. Ветово, обл. Русе. На 19 април 2016 г. в гр. Казанлък Николай А., се е свързал с непознато лице от гр.Казанлък, по публикувана обява в интернет. Николай А. му предложил да работи като посредник за получаване и изпращане от гр.Казанлък до гр.Русе на документи и пари, и по този начин го привлякъл в престъпната схема като „муле“. Междувременно Николай А. се свързал с 90-годишната М.А. и 83-годишната Р. П. от гр. Казанлък, като им се представил за техен роднина – племенник и зет. На възрастните жени обяснил, че е необходима определена сума за закупуване на радиатори на по-ниска цена. На същата дата пострадалите предали на посредника в схемата общата сума от 1600 лева.

В хода на досъдебното производство по искане на Районна прокуратура-Казанлък и тримата обвиняеми са били с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Състав на Районен съд-Казанлък е одобрил постигнатите споразумения от Районна прокуратура-Казанлък по двете дела, като е наложил следните наказания: на Николай А. – наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 месеца при първоначален „строг“ режим, на Христо А. - наказание от 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и на Иван И. - 11 месеца лишаване от свобода при първоначален “строг” режим.
Постигнатите споразумения не подлежат на обжалване и влизат в сила незабавно.