В Казанлък давали на прокурор за неспазване на пости


Общинската ветеринарна служба предупреждава господа гражданите да не нарушават наредбата за въвеждане на два безмесни дни в седмицата, защото за нарушение на наредбата се съставя акт по чл. 475 от наказателния закон и според характера на нарушението акта се препраща на надлежния прокурор”. Това гласи едно към едно текстът, в който публично е обявено „прегрешението” на четирима казанлъшки граждани.


Прелюбопитното четиво, което е публикувано в брой 398 на вестник „Искра” от 1941 година, бе постнато във Фейсбук от любознателни потребители.

На 31 март 2019 година се изпълват 78 години от това доста интересно обявление, което показва, че по онова време в Казанлък никак не са се шегували с постите, дори са били въведени доста строги мерки за тяхното спазване. Според тази информация, е действала специална Наредба за въвеждане на два безмесни дни в седмицата. Контролът по нейното спазване е бил поверен на Общинската ветеринарна служба, която проверявала по домовете дали се яде месо в определите дни или не. И същата тази служба съобщава на гражданството, че на 27-о число, четвъртък, тя е открила, че в домовете на четирима казанлъшки граждани наредбата била нарушена. Т.е. в къщите им се консумирало месо в дните, определени от Общината за безмесни. Какво точно е било наказанието, не става ясно, но фактът, че публично е оповестен случаят говори за неговата значимост. Както и факта, че едно такова деяние дори може да се даде на прокурор. Изписан със стария правопис, този текст показва, че в не толкова далечното ни минало, е имало време, когато постенето не е въпрос на избор по желание и собствена воля, а административно задължение. Така поне говорят старите съобщения в местната преса, от които черпим любопитни сведения.

Тази година от 11 март у нас започнаха Великденските пости. Те продължават 7 седмици и приключват ден преди Великден. Тази година той се пада на 28 април.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо - като месни и млечни продукти, олио и алкохол. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Шестата неделя, когато е Цветница, е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.