Скулптурна композиция на бойния марш и химн на Българската армия „Велик е нашият войник” да бъде издигната в пространството пред Дома на културата „Арсенал” предлага общинска администрация на местния парламент, който ще заседава утре.

Макетът на паметника на воинския химн бе представен за първи път на 7 октомври 2016 г. по време на честванията, посветени на 100 години от неговото написване и 24 години от създаването на 61 Стрямска механизирана бригада.

Проектът на паметника е на Татяна Узунова и представлява перо, което като арка преминава от мастилницата над партитурата на химна. На всяко перце е поставена по една гилза, символизираща битките и победите на легендарния 23 Пехотен Шипченски полк, обясни тогава замисъла си авторката. Паметникът ще бъде поставен на постамент, а перото ще бъде като арка, под която ще могат да преминават хората.

Идеята за паметник на химна възникна през 2015 година. Създаден е Инициативен комитет начело с проф. Генчо Начев и в състав д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на МО, проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, доц. Соня Петкова, директор на Националния военноисторически музей, адмирал Пламен Манушев, кандидат за вицепрезидент на последните президентски избори, ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в 43 НС, адвокат Станислав Коев, Красимир Узунов, собственик на ИА и Радио „Фокус“, историкът проф. Петко Петков, кметът на община Казанлък галина Стоянова и Костадинка Димитрова, почетен председател на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“-Казанлък.

Решението за поставянето на композицията пред Дома на културата "Арсенал" е на общинските съветници.