Умерен риск от разпространение на коронавируса у нас

Според българските епидемиолози рискът за разпространението на новия коронавирус в България към този момент е умерен. Лицата, които са били в Китай или други рискови райони, и в срок от 14 дни след завръщането си се почувстват неразположени, трябва да потърсят незабавно медицинска помощ. За това предупреждава Регионалната здравна инспекция в Стара Загора по време на нарочната работна среща за мерките против разпространяване на новия коронавирус 2019-nCoV у нас. Институциите в областта са подготвени и уведомени за мерките, които трябва да предприемат незабавно при съмнения за заболяването. Следят се стриктно случаите на хора, които пристигат от държави от Азия или са били в контакт с такива, сочи информацията от срещата в РЗИ.

По последни данни на Световната здравна организация, броят на болните от новия коронавирус в света е 28 284. От тях 28 225 са в страни от Азия. Броят на смъртните случаи е 565, като 564 са в Китай и 1 - във Филипините. Досега, освен в държави от азиатския континент, случаи на болестта са констатирани в САЩ, Канада, Австралия, Германия, Италия, Швеция, Франция и др. В момента 56 милиона души в Китай са под карантина с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Учени от Китай смятат, че пикът на заболяването ще продължи още 2-3 седмици. За коронавируса 2019-nCoV няма ваксина. Грипните ваксини не защитават от него. Установено е, че той е много устойчив, разпространява се бързо, болестта е силно заразна. Смъртността от заболяването е около 2%. При епидемиите от вируси с подобни характеристики през 2003-а и през 2010-а години процентът на смъртност е бил по-висок – около 10, но този факт в никакъв случай не е успокоителен. Сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт.

Мерките за предпазване от коронавируса включват обилно измиване на ръцете с вода и сапун. Когато кашляте или кихате, покривайте устата и носа си с хартиена кърпичка за еднократна употреба, след това я изхвърлете в кошчето за боклук и измийте ръцете си. Използвайте маска, но не забравяйте, че тя предлага частична защита. Ако сте били в Китай през последните две седмици, останете у дома и избягвайте контакт с други хора в продължение на 14 дни. Това означава да не ходите на работа, училище или да посещавате обществени места. Ако сте се върнали от държава, в която вече е регистрирана зараза с новия коронавирус и развиете висока температура, кашлица, хрема, болки в гърлото или имате проблеми с дишането, не напускайте дома си, докато не се консултирате с лекар. Веднага потърсете медицинска помощ.